זכויות רפואיות
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

רופא תעסוקתי

בישראל, אזרחים שאינם יכולים לעבוד כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים, רשלנות רפואית או מחלת מקצוע יכולים להגיש תביעת אובדן כושר עבודה לביטוח לאומי או לחברת ביטוח פרטית. השלב הראשון בתהליך הגשת התביעה הוא קבלת אישור רפואי המעיד שהפגיעה מונעת או מגבילה את כושר העבודה של הנפגע; על מנת לקבל אישור זה, יש לפנות אל רופא תעסוקתי.

רופא תעסוקתי צריך להיות בקיא במגוון נושאים כדי להיות מוסמך לתפקיד, ביניהם: בריאות העובד והשפעתה על תכנון שירותים, כמו גם גורמים סוציאליים והתנהגותיים והשפעתם על בריאותו של העובד, חקיקה רלוונטית לבריאות האוכלוסייה העובדת, התמצאות בתקנות אגף הפיקוח על העבודה, אפידמיולוגיה תעסוקתית, פיזיולוגיה תעסוקתית, הערכת סיכונים סביבתיים, מחלות תעסוקתיות שכיחות כגון מחלות ריאה ועור על רקע תעסוקתי ועוד.

במסגרת תפקידו נדרש רופא תעסוקתי לבצע מספר רב של מטלות שונות, ביניהן: קבלת אנמנזה תעסוקתית (היסטוריה תעסוקתית), קביעת כושר עבודה ומידת הלקות או הנכות של העובד, זיהוי סיכונים בסביבת העבודה וסיכונים תעסוקתיים, שיקום תעסוקתי הכולל אספקטים סוציאליים, גיהות תעסוקתית (היגיינה), ארגונומיה (הנדסת גורמי אנוש) וכדומה. רופא תעסוקתי יכול לקבוע, למשל, כי נכה מסוים אינו כשיר לעבודה כלשהי.

המוסד לביטוח לאומי מתקשר עם רופאים תעסוקתיים "לצורך בחינת יכולת עבודתם של מבוטחים המגישים תביעה לביטוח הלאומי וכן לצורך בחינת ההיבטים השיקומיים שלהם".

במסגרת ההתמחות ברפואה תעסוקתית, תחומי העבודה הנפוצים ביותר הם: 

  • הערכת מצב בריאות העובד לפני תחילת עבודתו
  • פיקוח רפואי וזיהוי גורמי סיכון במקומות עבודה
  • מחלות מקצוע
  • הערכת כושר עבודה וקביעת אובדן כושר עבודה
  • שיקום עובדים שנפגעו מתאונת עבודה או מחלת מקצוע
  • מנהל ורישום ומעקב אחר עובדים ו/או מפעלים

חשיבותו של רופא תעסוקתי בתהליך תביעת אובדן כושר עבודה היא גדולה, משום שיש לו את הסמכות לקבוע אם מדובר באובדן כושר עבודה חלקי או מלא. הרופא התעסוקתי יכול להחליט שהנפגע יכול להמשיך לעבוד, ולקבוע שהוא זכאי להקלות מסוימות במהלך העבודה כגון איסור עבודה בעמידה בפרט או עבודה פיזית בכלל.

רופא תעסוקתי יכול לקבוע את דרגת אובדן כושר העבודה רק לאחר קבלת מידע רפואי מהנפגע, הכולל מסמכים רפואיים רלוונטיים ובדיקה פיזית. כדי שהרופא התעסוקתי יוכל להגיע להחלטה הולמת, על התובע לספק לו את כל המסמכים והמידע הנחוץ לשם כך.

יתר על כן, לרופא תעסוקתי יש גם סמכות בתביעות נפגעי עבודה של ביטוח לאומי. נפגע עבודה שנקבעו לו אחוזי נכות, יכול לפנות לרופא תעסוקתי כדי שיאשר הגדלת אחוזי הנכות במקרים של החמרה במצב הרפואי.

במקרים של תאונת עבודה או מחלת מקצוע, שנגרמו כתוצאה מרשלנות המעסיק, יכול הנפגע לתבוע את המעסיק על כך שלא נקט בפעולות מניעה ולשם כך, עליו לפנות לרופא התעסוקתי ולקבל אישור רפואי המעיד על פגיעתו.

קיימים גם מקרים של רשלנות רפואית מצד הרופא התעסוקתי, שבהם האבחון שנקבע אינו משקף את מצבו הרפואי של הנפגע ואינו אוסר על עבודה שיכולה לסכן את בריאותו. במקרים אלו, יש לתעד את האבחונים והבדיקות במידה שיחליט הנפגע לתבוע.


זקוקים לסיוע צמוד? אם מגיע לכם כסף עקב תאונה או מחלה, מומחי זכויות רפואיות מבית זכותי יכולים לעזור לכם בתהליך.
התקשרו עכשיו ל"זכותי" 5520* או צרו קשר דרך האתר.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם