מילון מונחים: פגיעות בעבודה, תאונת עבודה, מחלת מקצוע ועוד
נפגע עבודה
מבוטח שנפגע בעבודה, במהלך העבודה, בדרך לעבודה או בדרך חזרה ממקום עבודתו יוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כ"נפגע בעבודה", יהיה זכאי לסל הטבות הניתנות לנפגעי תאונות עבודה. כדי לקבל טיפול רפואי בקופות או בבתי חולים כנפגע עבודה, יש למלא טופס 250 ולהחתים עליו את המעסיק.
מחלות מקצוע
קיימות פגיעות בעבודה כגון ירידה בשמיעה, מחלות עור, צרידות ועוד, אשר יכולות להיחשב כמחלת מקצוע וזאת על פי רשימה סגורה של מחלות מקצוע המפורטות בתקנות הביטוח הלאומי.
פגיעות מיוחדות
חשוב לציין כי גם פגיעה של עובד בזמן השתלמות ופעילות חברתית או אירוע של אחד העובדים, במקרים מסוימים, כשיש קשר ממשי והדוק של הפעילויות במימון המעסיק ועמידה בתנאים מסוימים יכולה להיחשב כפגיעה בעבודה.
הגבלת זמן
במקרה של פגיעה כאמור (פגיעה בעבודה, מחלת מקצוע, מיקרוטראומה) יש לפנות מיד למוסד לביטוח לאומי ולהודיע על פרטי האירוע שכן אי הגשת התביעה תוך זמן סביר ומקסימום 12 חודשים עלולה לשלול מהנפגע קבלת חלק מההטבות ואף לשלול את זכויותיו בכלל.
הגשת תביעה
חשוב להגיש את התביעה עם מלוא המסמכים הדרושים כמפורט בטופס התביעה ולשמור העתק מדויק של כל המסמכים חתומים בחותמת "נתקבל" על ידי הסניף שבו הוגשה התביעה.
דמי פגיעה
לאחר בדיקות המוסד והכרת האירוע כפגיעה בעבודה ישלם המוסד לנפגע דמי פגיעה בגובה 75% מהכנסתו של הנפגע עד מקסימום 90 ימים.
נכה נזקק
במידה והנפגע אינו מסוגל לחזור לעבודתו במשרה מלאה או שאינו יכול לחזור לעבודתו בכלל, יש להגיש בקשה להכרה בנפגע כנכה נזקק. המוסד רשאי לאשר לנפגע תקופה נוספת של עד 100% נכות למקסימום ארבעה חודשים נוספים.
נכות מעבודה
נפגע בעבודה שנותרה לו בעקבות הפגיעה נכות באיבר כלשהו או במספר איברים יהיה זכאי לקצבת נכות זמנית או צמיתה בהתאם להחלטת הועדה הרפואית.
זכאות כספית
נכות צמיתה הנמוכה מ – 10% אינה מזכה בפיצוי כספי. נכות צמיתה בגובה 10% ועד 19% מזכה במענק חד פעמי בגובה 43 קצבאות. נכות צמיתה העולה על 20% מזכה בקצבה חודשית.
תקנה 15
זוהי דרך הגדלת דרגת נכות לנפגע שאינו מסוגל לחזור לעבודה: נכה שנקבעה לו נכות צמיתה, רשאי לבקש שחברי הועדה יבדקו את זכאותו להגדלת אחוזי הנכות במקסימום 50% מזאת שנקבעה לו על פי המבחנים והתקנות – בשים לב למקצועו, גילו או מינו; ובלבד שהתוספת כאמור לא תעלה על 19% אם דרגת הנכות פחותה מ – 20% ובכל מקרה לא תעלה על 100%.
ועדה רפואית / ועדות רפואיות
- כל נפגע עבודה שמבקש לקבל נכות מעבודה עובר ועדה רפואית שמטרתה לבדוק את הליקויים שנותרו מהתאונה ולקבוע אחוזים בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי.
- בכל ועדה רפואית יושב בדרך כלל רופא ומזכירות הועדה. בשל אילוצי תקציב מקום וזמן הועדה אורכת דקות ספורות בלבד. באותן דקות יש לפרט ולהדגיש את הנתונים החשובים באמת לצורך קביעת אחוזי נכות.
- כדי שהנפגע לא יתבלבל וישכח נקודות חשובות מומלץ להכין רשימת ראשי פרקים ואותם לפתח בקצרה בדקות הספורות שעומדות לרשות הנפגע מול חברי הועדה.
- כאשר מדובר בפגיעה רב מערכתית והנפגע סובל ממספר פגיעות, חשוב לציין כל פגיעה בכל איבר ולצרף חומר רלבנטי.
- מומלץ מאוד לערוך בבית, יום לפני הועדה, חזרה וזאת כמו ששחקן קולנוע העורך חזרה לפני ההופעה בפני קהל. * לא להתעמת עם חברי הועדה כדי לא ליצור אווירה לא נעימה וכדי לא לבזבז את מעט הזמן בויכוחים.
- על הנפגע לחתום בתחילת הועדה הרפואית (הסכמה להיבדק על ידי הרופא) ובסוף הועדה (אישור הפרוטוקול) ולכן חשוב לקרוא את הנכתב בפרוטוקול ולתקן או להוסיף פרטים חשובים שלא צוינו כלל או צוינו באופן לא נכון.
- תוצאות הועדה הרפואית, כולל העתק מהפרוטוקול, יישלחו לבית הנפגע, תוך שבוע עד שלושה שבועות מתום הועדה הרפואית.
ערעור על ועדה רפואית
על החלטת הועדה הרפואית אפשר לערער (הנפגע או המוסד) תוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה על אחוזי הנכות. בועדה לעררים יישבו שלושה רופאים, שאינם רופאי המוסד. הם רשאים לשנות את החלטת ועדה קמא (הקודמת), לטובה או לרעה. החלטת הועדה לעררים היא סופית, ואין לערער עליה, אלא בשאלה משפטית בלבד, אל בית הדין האיזורי לעבודה.
תשלומי גמלה
גמלת נכות בעבודה משולמת מדי חודש בתאריך 28 לחודש, בגין אותו החודש לחשבון הבנק של הנפגע בלבד.
היוון קצבה
נכה מעבודה שנקבעו לו 20% נכות רפואית ומעלה רשאי לבקש מפקיד השיקום שקצבתו או חלק ממנה תומר (תוחלף) במענק חד פעמי, פעולה הנקראת "היוון" (מלשון 'הווה').
מיקרוטראומה
פגיעה הנגרמת כתוצאה מפעולות החוזרות על עצמן ונמשכות לאורך זמן, במהלך תקין של העבודה. מלשון "מיקרו" ו"טראומה". פגיעה זו יכולה להיחשב "מחלת מקצוע" (ר' ערך).
- מהם הליקויים המזכים באחוזי נכות?
- עברת פגיעה בעבודה? תאונת עבודה? צור קשר עם חברת "זכותי" ונסייע לך למצות את זכויותיך