נגיף הקורונה ה"יחסית" חדש, או בשמו המדעי Covid-19, השפיע במידה דרמטית כמעט על כל היבט בחיים שלנו בשנים האחרונות. רובנו גם חלינו בנגיף המפורסם על הווריאנטים השונים שלו, אך בעבור אנשים מסוימים (ולא מעטים), ההתמודדות איתו המשיכה גם הרבה אחרי שהם קיבלו תוצאה שלילית בבדיקה. אז מהי בעצם "תסמונת פוסט קורונה" המתעתעת ואיך מתמודדים איתה? הנה כמה נתונים שיעזרו לעשות סדר ולשקם את הגוף לאחר המחלה.
מה זה "לונג קוביד" ומה התסמינים?
תסמונת פוסט קורונה או Long Covid היא מצב שבו אנשים שהחלימו מקורונה מדווחים על תסמינים שמלווים אותם גם לאחר שהמחלה חלפה. כיום קשה להעריך כמה מהמחולים בקורונה סובלים מהתסמונת הזאת, אך על פי הערכות שונות, כ-10 אחוזים מהחולים עלולים לחוש בתסמינים כלשהם לאחר ההחלמה.
התסמינים הנפוצים ביותר של לונג קוביד כוללים בין היתר עייפות קיצונית, פגיעה ביכולות הקשב והריכוז, "ערפל" מחשבתי, קוצר נשימה, פגיעה בחוש הטעם והריח, כאבי שרירים ומפרקים, בעיות בתפקוד הנשימה, הפרעות נוירולוגיות, נשירת שיער ואף נזק לעיניים.
חשוב להבין כי המצב המתעתע הזה משפיע על אנשים שונים בצורה שונה – ולכן אם גם אתם סובלים ממנו, סביר להניח שלא תחוו את רוב התסמינים שהזכרנו כאן ויכול גם להיות שתפתחו תסמינים שונים לגמרי. לכן, בכל מקרה, כדאי להיוועץ ברופא כדי להבין ממה בדיוק אתם סובלים ואיך בדיוק זה משפיע על המערכות השונות בגופכם.
למה בעצם אנשים מסוימים סובלים מפוסט קורונה?
מחלת הקורונה היא כידוע מחלה שאינה מוכרת לעולם הרפואה כמו מחלות "ותיקות" יותר, ולכן הידע המדעי שנצבר עליה עד כה הוא די מצומצם. כיום, מדענים עדיין לא יודעים לקבוע בצורה חד משמעית מה גורם לאנשים מסוימים לפתח תסמיני פוסט קורונה, אך על פי ההערכות, השכיחות של התסמינים האלו גבוהה יותר בקרב מי שסבלו ממחלה פעילה קשה יותר.
בנוסף, מחקרים עדכניים זיהו כמה גורמי סיכון המשפיעים על לונג קוביד, לרבות עומס נגיפי גבוה בימים הראשונים לאחר ההידבקות במחלה וכן תגובה אינטנסיבית של מערכת החיסון לנגיף. ייתכן כי בעתיד נבין יותר על המצב המתעתע הזה ואולי אף נוכל להפחית את הסיכון להתפתחותו.
האם ואיך ניתן לטפל בתסמינים של לונג קוביד?
משום שמדובר במצב חדש ולא מוכר, גם הטיפולים האפשריים בתסמיני "פוסט קורונה" הם יחסית מוגבלים. באופן כללי, השאיפה של הטיפול באנשים עם לונג קוביד תהיה להשיג הקלה בתסמינים שהכי מפריעים להם, תוך שימוש בכלים שמוכרים לרפואה בהיבטים האלו.
אם לדוגמה אתם סובלים מעייפות כרונית, קוצר נשימה והפרעות נוירולוגיות, ייתכן כי יידרש שילוב של טיפול תרופתי בסימפטומים הספציפיים האלו, תוך התאמה של טיפול רגשי ושימוש בכלים משלימים כמו פעילות גופנית, שיפור התזונה, נטילת תוספים ואף פיזיותרפיה, דיקור ומדיטציה. כל הכלים האלו, הרפואיים והמשלימים, הוכחו במחקרים ככאלו שעשויים להשיג הטבה בתסמינים אלו, לא רק לסובלים מפוסט קורונה, אלא לכלל האוכלוסייה.
בנוסף, נבחנים כיום טיפולים חדשניים יותר לסיוע לסובלים מפוסט קורונה, לרבות טיפול בחמצן מועשר, המוכר גם כ"תא לחץ". בטיפול כזה, מזרימים לגוף חמצן בשיעור גבוה, על מנת להאיץ תהליכים ביולוגיים שונים בכלל מערכות הגוף. מחקרים הראו כי טיפול כזה עשוי להשפיע במידה רבה על אנשים עם לונג קוביד, אם כי שוב, הממצאים האלו עדיין ראשוניים ומצומצמים.
ולסיום, אם אתם סובלים או סבלתם מהתופעות שהכרנו כאן, כדאי לבחון עד כמה עמוקה הייתה ההשפעה שלהן על הבריאות, אורח החיים והעבודה שלכם. אם נפגעתם מאוד מהשפעות הקורונה עצמה, או מההשפעות ארוכות הטווח שלה לאחר ההחלמה, ייתכן שאתם זכאים לפיצויים כלשהם מהמדינה או מחברת הביטוח שלכם, על מנת לסייע לצמצם ולו במעט את הנזק שנגרם לכם בגלל הנגיף.