חדשות ועדכונים
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

תסמונת טוראט – שאלות ותשובות

נובמבר 19, 2008

חברת צוות זכותי התארחה בפורום תסמונת טוראט בתפוז השבוע (19/11/08). להלן סיכום האירוח שהתקיים בפורום. חברת הצוות שיתפה בנסיונה כעובדת בכירה במוסד לביטוח לאומי. הבהרה: התשובות שניתנו מבוססות על היכרות עם המערכת ולכן הן כלליות, אינן מהוות ייעוץ משפטי ואינן תחליף לייעוץ מקצועי.

המאמר נערך על ידי 

א) האם כל מי שלוקה בטוראט זכאי לגמלת נכות מן המוסד לביטוח לאומי?
חברת צוות זכותי: אין במסגרת הביטוח הלאומי זכויות המיועדות לתסמונת זו או אחרת, וכל מקרה נבדק לגופו בוועדה הרפואית.

ב) האם כל מי שלוקה בטוראט זכאי להטבות כלשהן בעקבות לקותו?
חברת צוות זכותי: לגבי ילדים, הוועדה בודקת את העומס הטיפולי המוטל על ההורים בעקבות התסמונת. במקרים שהיא חושבת שהעומס מתאים – היא תאשר מתן גמלה.

ג) בני לוקה בפי-די-די (PDD), טוראט וכפייתיות. מדוע מוזמן בכל שנה לועדה רפואית מחדש (לנוכח הפרעת התקשורת), אם לוקה בהפרעות אלה? האם לא די במשלוח מסמכים רפואיים עדכניים? מדוע אתם צריכים להזמינו בכל שנה לועדה מחדש. האם זה הגיוני? האם זה ייעלם לפתע פתאום?
חברת צוות זכותי: לגבי זימון חוזר של ילדים – מדובר בדרך כלל בהמלצה של הוועדה הקובעת דרגה זמנית לשנה או יותר, ויש גם קבוצות גיל שונות שלגבי כל אחת מהן יש לבדוק ממצאים אחרים. על כן, הילד יוזמן לוועדה ברגע שעבר לקבוצת גיל חדשה.

ד) האם אני, כלוקה בהפרעת קשב וריכוז ואוסידי (OCD), זכאית לגמלה כלשהי? הטבה? השתתפות במימון לימודים גבוהים (תואר שני)? האם אהיה זכאית להכשרה מקצועית חלופית/הסבה מקצועית – או באופן כללי, או באם מצבי  לא ייאפשר לי בעתיד להמשיך ולעבוד בתחום עיסוקי הנוכחי?
חברת צוות זכותי: לגבי מבוגרים המצב דומה. עצם העובדה שיש לקות למידה אינה מזכה בהכרח בגמלה. ככלל, כדי לקבל גמלת נכות כללית יש לעמוד בתנאים רפואיים (מינימום 40%) וכן תפקוד שאינו מאפשר עבודה. אם אתה עובד, כנראה שאינך עומד בתנאי הקדם, וככל הנראה לא תוזמן לוועדה רפואית (אך תמיד יש חריגים).

* * *

שאלות על הפרעות קשב וריכוז כתוצאה של טורט / טוראט

בני סובל ADHD OCD דיסגרפיה מטורט = התפרצויות זעם שמסקנות אותו ואת הסובב אותו, חרדות, קללות, דיבור מיני לא תואם גיל, כולל נגיעות בעבר המין שלו בפני בני הבית, תיקים בעינים, בתנועת ראש, ווקאלים, ובפנים. הוא זקקוק לדעת שיש מי ששומר עליו, עם זה בבית אני ורק אני או בבית הספר המחנכת והסייעת. הוא עבר השנה לחינוך מיוחד לבית ספר שעובד בשיטת ארא"ל של רולידר.

אני הגשתי בקשה לנכות לפני שנתיים והבקשה נדחתה אחרי ועדות רפואיות הסיבה לדחיה היתה שהוא משרת את עצמו לבד בזה שהוא הולך לשירותים לבד, מתלבש לבד ואוכל לבד.יש לי את הסיכום של הועדה בבית מאחר ובקשתי את הניירות מביטוח לאומי.
לפני כ שלושה חודשים הגשתי בקשה נוספת בעידודה של המט]לת המשפחתית, והפעם הוא קבל 30% נכות לדעתי זה נמוך מידי והשאלות שלי הן:
1. האם נראה לך לאור כל הפירוט לע"יל שלכל דבר יש לי תעוד רפואי או פסיכולוגי שהוא זכאי ויש מקום לערער על אחוזי הנכות?
2. האם ביטוח לאומי צריך להכיר בו כנכה מאז הבקשה הקודמת או רק מזמן הבקשה השניה?

התשובות של חברת צוות זכותי:
עקרונית, תחולת הזכאות תהיה ממועד הגשת הבקשה המחודשת, ולא ממועד הבקשה המקורית.
לגבי ערעור: אם המבקש אינו מרוצה מן הקביעה שניתנה לו, ניתן לערער. באופן בסיסי, המוסד לביטוח לואמי אינו מוריד/מפחית אחוזי נכות או גמלה אם רק הנפגע מערער ולא המוסד עצמו, כך שבעיקרון אין מה להפסיד. ועדיין, חשוב לציין שכל מקרה לגופו, ולא צריך לערער באופן אוטומטי.

* * *

למה ילד "נכה"?

שאלה: חוץ מגימלה, כיצד באה לביטוי "הנכות"? היכן היא מוכרת (זה עוזר יותר בבית ספר או מקומות אחרים) או שלחילופין עלולה לגרום לילדים לנזק עתידי כמו בצבא או במקומות עבודה…. ולמה בעצם צריך להגדיר "ילד נכה" בשביל לעזור כספית לילדים עם טוראט?

לפני שנים כשהתוודענו לטוראט בפעם הראשונה, ונכנסנו להוצאות מסחררות (בעיקר כי לא רציתי שיהיה רשום בשום מקום נגיש שיש לילד טוראט כדי לא לתייג אותו), אחת הרופאות הפרטיות שטיפלה בבני המליצה שנגיש בקשה לביטוח לאומי כדי שנקבל עזרה כלכלית. אני רוצה להתוודות שדחיתי אותה מיד, אחרי שהבנתי שבשביל לקבל משהו, מעבר לרישום יקראו לבני "נכה" (אותי זה הרתיח מאוד)……

התשובה של חברת צוות זכותי: אני מאוד מבינה את התחושה שאת מבטאת. אכן תיוג הילד כ"נכה" עלול להביא לירידה בהערכה העצמית שלו. אולי כדאי לפנות למוסד ולבקש שינוי השם (למשל, "לקות" או "מוגבלות" במקום "נכות").
יחד עם זאת, באופן עקרוני, יש להבין שהפיצוי שהביטוח לאומי נותן אינו על עצם הבעיה או התסמונת או כל מחלה, אלא על העומס הטיפולי המוטל על ההורים, ורק אם הם עוברים סף מסוים שהוועדה קובעת בבדיקת הילד.
על כן, עצם העובדה שילד אובחן כבעל תסמונת, אינה מזכה אותו בהכרח בגמלה.

* * *

מבוגרים עם הפרעות קשב
א. מה המדיניות של הביטוח הלאומי לגבי מבוגרים עם הפרעת קשב? אני יודע שיש כאלה שקיבלו שיקום ויש כאלה שלא…
ב. הגשתי בקשה לשיקום, וסורבתי בטענה ש"למדתי מספיק"…. האם אפשר לערער על ההחלטה? זה מצחיק, כי כל השנים התמודדתי עם בעיות שלא הבנתי אותן… עד שבסוף התמוטטתי, במלוא מובן המילה. היום, כשאני מטפל בעצמי ואני זקוק לעזרה שיקומית – לא ליום יום – אני סופג דחיה מן המוסד לביטוח לאומי.

תשובת מומחית מצוות 'זכותי' בעניין שיקום מבוגרים: פקידת השיקום במוסד לביטוח לאומי אמורה לבדוק אם המקצוע שיש בידי הנכה אכן ישים לגביו, במצבו הרפואי. אם הוא אכן מסוגל לעבוד במקצוע אותו למד בעצמו – לא יהיה מקום ללמד אותו מקצוע אחר, והוא לא יהיה זכאי ללימודי מקצוע. זה המצב באופן עקרוני.

* * *

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים
שאלה מס' 1: בתי בת שמונה וסובלת מהפרעות ADHD, ו OCD.
מה התהליך שהייתי צריכה לעבוד? הייתה לבתי ועדה רפואית. אך נענינו בשלילה. האם היית ממליצה לערער?
שאלה מס' 2: האחד מקבל ריטלין LA והשני ריטלין 10 מ"ג. האם אנו זכאים לסיוע כלשהו מביטוח לאומי בגלל נטילת התרופות לטיפול בהפרעות קשב?

התשובות של חברת צוות זכותי:
1)
 אכן, עקרונית בכל מקרה שלא מרוצים מההחלטה, יש מקום לערער. הרי אין מה להפסיד. לערעור כזה יש להגיע מצויידים בחומר רפואי מקיף ו"טרי" וכן רישומי המוסד החינוכי של הילד, והוכחות על עומס טיפולי חריג בו עקב הבעייה.
2) קבלת תרופות כגון ריטלין אינה המדד היחיד בהחלטה על מתן גמלת ילד נכה. יש להגיש תביעה ולהמציא חומר רפואי מקיף וכן חומר מהמוסד החינוכי שהילדים לומדים בו.
הוועדה הרפואית תתרשם מהעומס הטיפולי המוטל על ההורים, ובהתאם לכך תחליט על הזכאות, אם בכלל.

* * *
שאלה:  בני בן ה-8 אובחן כבעל הפרעת ADHD לא מזמן על ידי נוירולוג, גם אם כבר בגיל 3 היו אצלו בעיות שונות כמו אי-דיבור עד גיל 3, OCD קלים וכו…מה עליי לדעת על מנת להצליח בתביעה שלי לביטוח לאומי, ולקבל קיצבה מהיום או בכלל רטרואקטיבית (עדיף כמובן)?

התשובה של חברת צוות זכותי: ככלל, מאחר שניתן לקבל תשלומים רטרואקטיביים (בדיעבד) רק עבור שנה אחת, אז כדאי למהר ולהכין את התביעה.
יש להכין חומר רפואי רב ככל שניתן כדי להסביר לועדה הרפואית את מצב הילד. אם הילד מקבל טיפולים, אם מקבל עזרה בבית הספר, אם מוסדות נוספים נרתמו לעזור לו וכו'. בפני הועדה יש פרוטוקול המכוון אותה בבדיקת הילד, והיא תלך בהתאם לפרוטוקול, אבל גם תתרשם מהתנהגות הילד, ותקשיב להורים כשיספרו על חיי היומיום שלהם עם הבעיה.
על כן, כדאי להכין דף עם מקרים שאותם רוצים לספר לוועדה כדי לא לשכוח.
ניתן להביא גם מכתב מהמורה (יש בבתי הספר טפסים שהם יודעים למלא) על תפקוד הילד במסגרת הלימודית.
בכל מקרה יוזמן הילד עם הוריו לוועדה רפואית. הוועדה תתרשם הן מהמסמכים שיוצגו בפניה, והן מיכולות הילד כפי שיוצגו בפניה בישיבתה.

* * *

ילד אסטמטי
שאלה: בני אסתמטי (סובל ממחלת אסטמה / קצרת) מלידה. הוא מטופל במשאפים ואינהלציה מגיל עשרה ימים. כיום הוא בן חמש, ועובר מעקב בבית החולים "שניידר" כבר שנתיים. כיצד אוכל לקבל קיצבה מביטוח לאומי, רטרואקטיבית? יש בידי את כל האישורים הרפואים וההמלצות הרופא לאחר מעקב. הבעיה היא שההמלצות משתנות מעת לעת בהתאם למצב שלו, לפעמים יש רצף של 3 טיפולים ביום ולפעמים של 2 טיפולים ביום, אך צויין להוסיף עוד טיפול במיקרה של החמרה. האם מוכר כמו 3 טיפולים ביום?
התשובה של חברת צוות זכותי: לגבי אסטמה לא מסתכלים רק על מספר הטיפולים ביום אלא מעבר לכך. יש לראות אם מטופל במרפאות מומחים, אם מקבל פיזיוטרפיה ומה מצבו הכללי. לגבי תשלומים רטרואקטיביים – כל תביעה לגמלה יש להגיש תוך שנה למוסד לביטוח לאומי, כך שבמקרה הטוב ביותר תוכלו לקבל תשלומים שנה אחורה.
על כן מומלץ כבר לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעה, ועד הוועדה להשיג את מירב החומר הרפואי להצגה בפני הוועדה.

* * *

האם OCS מוכר בתור מחלה כרונית?
שאלות:
1. מה צריך לעשות כדי לקבל עזרה מביטוח לאומי?
2. האם הזכויות הן רק גמלה (בקביעת נכות) או יש גם דברים אחרים (שמעתי על מימון לימודים)
3. מדוע צריך עזרה של עו"ד או מתווך אחר?

התשובות של חברת צוות זכותי:
הזכויות הלא-כספיות שהמוסד לביטוח לאומי נותן מכוונות לרכישת מקצוע. על כן הן אינן מיועדות לילדים. לגבי ילדים, ניתן לתבוע גמלת ילד נכה.
לגבי עזרת עורך דין או מתווך אחר – אין כל חובה לפנות באמצעות מתווכים כלשהם, והמוסד עושה הכל כדי שהטפסים והתהליכים יהיו נגישים ופשוטים.
יחד עם זאת, עזרה מקצועית יכולה להוות "מורה נבוכים" למי שמרגיש שהוא עלול ללכת לאיבוד בסבך החוקים. מי שצבר נסיון רב בהופעה מול ועדות יכול לסייע אך זה תלוי בהחלטתו האישית של כל אדם. לסיכום – לא חייבים לשכור עורך-דין כלל וכלל, אבל אם מרגישים שהולכים לאיבוד – כדאי להתייעץ ולהחליט לבד.

* * *

נקודות זיכוי במס הכנסה ותגמולים לא-כספיים
בני בן 9 עם בעיית קשב וריכוז לומד בביס רגיל מטופל ברטלין. מקבל הוראה מתקנת באופן פרטי וכן עקב קשיים כגון: חוסר גבולות,התפרצויות זעם החל כעת גם בטיפול פסיכולוגי -הדרכה לאחר שגם אנו כהורים התחלנו לקבל הדרכה כיצד להתמודד מולו? הבעייה שהכל מומן על ידינו ממיטב כספינו. כאן השאלה: מדוע אין קבלת סיוע  כספי מגורם ממשלתי כלשהו למשפחה בה יש ילד  שידוע עם בעיית קשב וריכוז שזקוק להרבה תמיכה מצידינו לאחרונה גם התחלנו חוג ספורט שוב במטרה לחזק שרירים וכן דימוי עצמי…?מדוע עלינו לממן כל באופן עצמאי ועד מתי נוכל להמשיך לעמוד בנטל? מה עושה משפחה שאין לה היכולת הכלכלית לעמוד בכל ההוצאות הנל? מדוע גם אין סיוע לאו דווקא כספי מצד גורם ממשלתי כלשהו כגון ביטוח לאומי עירייה-ש.פסיכולוגי וכד,לשם מה המוסדות האלה קיימים אם לא לשם קבלת עזרה לעת הצורך?
מאידך, בני השני עם קשיי שפה ומוטוריקה, הוגדר עם איחור התפתחותי, החל השנה ללמוד בגן מיוחד ולכן הבנתי כי אנו כהורים זכאים לקבל הנחה במס. האם עלי לבחור מי יקבל את ההטבה – אני או אשתי?האם ההטבה ניתנת לכל משפחה בה הילד לומד בחינוך המיוחד? האם בכל חודש מקבלים את ההטבה ולאחר כמה זמן מרגע הגשת הבקשה ושאלה האחרונה האם גם רטרו לאחר זמן מה אוכל לקבל את ההנחה הנל?

התשובה של חברת צוות זכותי:
אינני מומחית למס, ושאלה בנושא זה כדאי להפנות למומחה המתאים. ניתן לפנות בתביעת ילד נכה למוסד לביטוח לאומי במקום מגוריך והתביעה תיבדק בהתאם להנחיות החוק ובהתאם לבדיקה וקביעת הועדה הרפואית.
התגמולים הלא כספיים של המוסד לביטוח לאומי הינם שיקומיים מקצועיים ואינם מיועדים לילדים.

* * *

זכויות שיקום
שאלה: בשנת 2000 קיבלתי מהביטוח לאומי מימון ללימוד קורס מקצועי במסגרת של שיקום מקצועי.
למעשה ובדיעבד התברר שמה שלמדתי לא היה בחירה נכונה ולא עשיתי עם זה דבר.
כבר אז אמרו לי שהביטוח לאומי מממן קורס באופן חד פעמי, ואי אפשר לבקש מימון נוסף.
האם השתנה משהו בעניין זה?
מה בכ"ז אפשר לקבל מהביטוח לאומי לצורך שיקום תעסוקתי (לאו דוקא כסף) לאור מה שסיפרתי לעיל?

התשובה של חברת צוות זכותי: אכן, הביטוח הלאומי מממן שיקום חד פעמי. רק אם השתנה המצב הרפואי כך שהמקצוע שנלמד אינו מאפשר תעסוקה באותו מצב רפואי, ניתן לחשוב על שיקום נוסף המתאים למצב הרפואי החדש.

צרו קשר עם מומחי צוות זכותי לסיוע אישי ולמיצוי זכויות רפואיות.

התקשרו 5520* ונסייע לכם – ייתכן שמגיע לכם כסף רב!

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

חייגו עכשיו

5520*

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם