זכויות רפואיות
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

נפילה במדרגות הבית כתאונת עבודה

בית הדין האיזורי לעבודה בחיפה הכיר בנובמבר 2013 בנפילתה של פיזיותרפיסטית במדרגות ביתה כתאונת עבודה. בפסק הדין נקבע כי מדרגות הבית נחשבות "רשות הרבים", ולפיכך נפילה בשטחן נחשבת כחלק מהדרך לעבודה.


גלית רום, פיזיותרפיסטית תושבת זכרון יעקב, הייתה בדרכה לטיפול בנכה צה"ל כשנפלה במדרגות ביתה, נחבלה בברך ופונתה לבית החולים. על האירוע, שהתרחש ב-20/03/11 דיווחה רום למוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה.

בחוק הביטוח הלאומי, תאונת עבודה מוכרת כאשר האירוע נגרם בדרך לעבודה, בחזרה מהעבודה ותוך כדי העבודה. בשל כך, דחה הביטוח הלאומי את תביעתה של רום, שהרי התאונה אירעה בהיותה בחצר ביתה הפרטי ובטרם החלה את דרכה לעבודה. על החלטה זו ערערה רום לבית הדין האיזורי לעבודה בחיפה, וטענה כי ביתה משמש גם כקליניקה וכי הייתה בדרכה למטופל. אכן, המדרגות המובילות לקליניקה הן אותן המדרגות המובילות גם לביתה של רום, וקיימת אף כניסה נפרדת לקליניקה בצמוד לדלת הבית.

נפילה במדרגות - סכנה

בפסק דינה של השופטת מיכל פיירמן נכתב כי "רואים תאונת עבודה אף אם אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו".

כלומר, על אף שמדרגות הבית הן רכושה הפרטי של רום, יש להכיר בנפילתה כתאונת עבודה מכיוון שמדובר בדרך ממקום עבודה למשנהו. "התובעת הייתה בדרכה ממקום עבודה אחד, הקליניקה שבצמוד לביתה למשנהו – מתן טיפול פיזיותרפיסטי בבית מטופל שני", נקבע בפסק הדין.

שטח משותף לבית ולעבודה

גם אם לא ייחשבו המדרגות כחלק ממקום עבודתה של רום, כלומר הקליניקה, בית המשפט מסכים להכיר באירוע כתאונת עבודה. "אמנם המדרגות הן רכושה הפרטי של רום, אבל לא מדובר בשטח ביתה בלבד, כי אם שטח המשמש הן את הכניסה לבית והן את הכניסה לקליניקה", מסבירה השופטת.

"המדרגות בהן נפלה התובעת משמשות הן את התובעת ובאי ביתה בכניסה למעונם הפרטי, הן את התובעת בכניסתה או יציאתה מהקליניקה, וכן את כלל המבקרים בקליניקה", קובעת השופטת. "משכך, יש לראות במדרגות אלו חלק מרשות הרבים המשמשת גם את באי הקליניקה, בדומה למדרגות בבית משותף".

בפסק הדין נאמר כי בחינת בית המשפט אינה על פי זירת ההתרחשות של התאונה או מיקומה, אלא לפי הנסיבות הספציפיות של המקרה הקונקרטי. כך נקבע, ש"אין מקום לחציצה מוחלטת בהכרה בתאונה המתרחשת אגב עבודה בבית לבין הכרה בתאונה המתרחשת בעבודה. כשהבית משמש לצורכי עבודה, הופך הוא להיות סביבת עבודה בדומה לזו המתקיימת במשרדו של הנפגע".

בית המשפט מבהיר למעשה כי הבית יכול לשמש למטרה דו-תכליתית: למגורים ולעבודה. "בכל מקרה עלינו למקם את נסיבות אירוע התאונה ואת הקשר הסיבתי בינה לבין אחת מן התכליות הללו", מסביר פסק הדין. "יכול ונסיבות אירוע התאונה ילמדונו שהתאונה התרחשה אגב התנהלותו של הנפגע בחיי היום יום שלו בביתו. יכול ונסיבות התאונה ילמדונו שהתאונה התרחשה עקב עיסוקו של המבוטח ותוך כדי עיסוקו, כאשר לצורך זה היה לו ביתו כמשרדו".

בהתאם לקביעה גמישה זו, ככל שהתאונה, על פי הקשרה ונסיבותיה, הייתה מוכרת כתאונת עבודה אילו התרחשה במשרדה של רום, כן יש להכיר בה כתאונת עבודה, בעת שהתרחשה בביתה המשמש לה כמשרדה. קביעה זו לא תלויה באם המדרגות הן רכושה הפרטי של רום או חלק מהקליניקה, ובית המשפט קובע שבשני המקרים האירוע יכול להיחשב כתאונת עבודה.

בסופו של יום קבעה השופטת כי השימוש במדרגות הבית אכן נופל בגדר עיסוקה של התובעת ולכן יש להכיר בנפילתה כתאונת עבודה.

ערעורה של רום התקבל ואף נפסקו לה הוצאות שכר טרחה בסך 3,500 ש"ח.

פסק הדין ניתן ב-28/11/2013.

שם ההליך: ב"ל (חיפה) 16297-02-12 – גלית רום ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי ואח'


מידע נוסף בנושא תאונות עבודה

לשאלות נוספות בנושא תאונות עבודה, צרו קשר באתר או התקשרו למומחי זכותי 5520*

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם