כליות
הסיבה המובילה לצורך בדיאליזה עקב אי ספיקת כליות היא סוכרת.
נפרופתיה סוכרתית היא כשל במערכת הסינון של הכליות הגורמת לדליפה של חלבונים. מצב זה מצריך דיאליזה של הדם ודיאליזה של הצפק, ובטווח הרחוק השתלת כליה.
סיבוך סוכרת נוסף שיכול להיגרם הינו ליקוי בתפקוד שלפוחית השתן, אשר הגרם עקב נזק עצבי לשלפוחית ומונע מהשלפוחית להתרוקן לחלוטין. החיידקים נשארים בתוך השלפוחית נודדים לכליות ומובילים לזיהומים, שלעיתים טיפול תרופתי לא ממגר ונוצר צורך בניתוח.
כאשר לא שולטים ברמות הסוכר עלולים להתפתח זיהומים בדרכי השתן, במידה וזיהומים אלה אינם מטופלים, הם יכולים להגיע לכליות ולגרום לנזק משמעותי ובלתי הפיך.
לב וכלי דם
חולי סוכרת הינם בסיכוי גבוה למחלות לב. עלול להתפתח מצב בו דפנות כלי הדם מתעבים, עד למצב בו כלי הדם עלולים להחסם לחלוטין על ידי פלאק. בנוסף, כלי דם עלולים להתקשות ולאבד מהגמישות שלהם. בעיות בזרימת דם יכולות להתבטא בצורה שונה באזורים שונים בגוף. בעיות בזרימת גם לגפיים התחתונים יכולה לגרום להתכווצויות וכאבי שרירים בדרגה הנמוכה ביותר, ועד לכריתה במצבים החמורים ביותר. פעמים רבות, החסימה מצריכה ניתוח.
סיבוך סוכרת חמור שעלול להיווצר הוא חסימה של עורקי הלב, דבר המוביל לתעוקה בחזה. יכול להגרם התקף לב עקב חסימה מלאה של עורק המוביללאוטם שריר הלב. במצב שכזה יתכן שיהיה צורך בניתוח מעקפים כתוצאה מסיבוכי סוכרת.
מוח
סוכרת עלולה להוביל לבעיות בזרימת הדם למוח, עקב היותה גורם מסכן להיווצרות טרשת עורקים. בעיות בזרימת הדם למוח עלולות להוביל לאירועים מוחיים. בעיה נוספת שעלולה להיווצר בעקבות סוכרת היא דמנציה המקושרת לאלצהיימר. בנוסף, חסימה של כלי דם במוח עלולה להוביל למצבים של אירוע מוחי ושבץ.
מערכת עיכול
מערכת העיכול לא משמשת רק לצורכי עיכול, אלא היא איבר אנדוקריני המפריש הורמונים. אלו משפיעים על תנועות המעי והתרוקנות הקיבה. עקב כך, מערכת העיכול קשורה באופן ישיר לוויסות רמות התיאבון ואיזון רמות הסוכר בגוף. חלק מההורמונים שהמערכת מפרישה אף קשורים לרמת האינסולין המופרשת על ידי הלבלב. אחד מסיבוכי הסוכרת הוא ירידה בכמות חלק מההורמונים הללו, ובמקרים מסוימים התנגדות להם – בין השאר, דרך מחלות אוטו-אימוניות.
עור
עקב בעיות בעצבים וזרימת דם, העור הופך לרגיש יותר לחתכים, פצעים, כוויות, עור יבש וכדומה – שכתוצאה מהם יכולים להתפתח זיהומים ופטריות. בנוסף, העור עלול להפוך לפחות רגיש כתוצאה מפגיעה בעצבים שבעקבותיה חווים אובדן תחושה.
עיניים / ראייה
מחלת הסוכרת היא הגורם השכיח ביותר לעיוורון ברחבי העולם. כאשר לא שומרים על רמת סוכר מאוזנת, נגרם נזק לרשתית העין שיכול להוביל לירידה בחדות הראייה ולבסוף לעיוורון מוחלט. למעשה, מתרחשת פגיעה בכלי הדם בעיניים שיכולים להשפיע גם על עדשות העיניים והזגוגית בנוסף לרשתית.
המצב המרכזי שנגרם עקב נזק לרשתית הינו רטינופתיה סוכרתית, שמשמעותה היא הדרדרות במצבם של כלי הדם המזינים את הרשתית. מצב נוסף שעלול להתפתח היא זליגת דם לזגוגית, מצב המצריך ניתוח להחלפת זגוגית, בו המטופל מקבל זגוגית מלאכותית.
בעיה שלישית בה מעורבת סוכרת היא החמרה של קטרקט הנובע מזקנה באופן מהיר יותר, או זירוז היווצרותו.
עצבים
סיבוך סוכרת נפוץ מאוד ממנו סובלים כמעט 70% מחולי הסוכרת, הינו נוירופתיה עצבית, שמשמעותה למעשה נזק עצבי, ברמה כזו או אחרת. המצב נוצר כאשר רמת סוכר שנשארת גבוהה לאורך זמן הורסת את סיב העצב ואת הבידוד השומני שאמור לעטוף אותו. עקב כך, העצבים ניזוקים ואינם מעבירים אותות כשורה, מה שיכול להוביל לחוסר רגישות או רגישות יתר.
שינויים בתחושה בכפות הרגליים והידיים לרוב מתחילים בקצות האצבעות או הבוהנות, ועושים את דרכם מעלה לאורך זמן.
מצב קל של נוירופתיה יכול לכלול דקירות קלות, חוסר תחושה זמנית או צריבה קלה, אך המצב יכול להחמיר עד כדי חוסר תחושה כולל שאף יכול למנוע מהחולים להרגיש שכפות רגליהם פצועות, ולגרום לזיהומים. קיימים שלל טיפולים למצב, אך הם לא בהכרח עוזרים לכל החולים.
רגליים
חולי סוכרת הינם בסיכון לפתח כיבים ופצעים ברגליים, עקב היצרות וסתימת כלי הדם ברגליים. פגיעה בעצבים ובזרימת הדם ברגליים עשויה להוביל לפצעים שאינם נרפאים עקב זרימת דם איטית. פגיעה עלולה להוביל לאובדן תחושה בכפות הרגליים, דבר שיכול להקשות על חולה הסוכרת בטיפול באותם כיבים, מאחר ויתכן שכלל לא יהיה מודע אליהם. יש לשים לב לבעיות תחושה ברגליים ולבדוק אותן לכיבים לעיתים תכופות, על מנת להמנע מזיהומים חמורים שיכולים להוביל אף לכריתת כף רגל.
תפקוד מיני
סיבוך סוכרת שכיח ביותר הינו פגיעה בתפקוד המיני בקרב גברים ונשים חולי סוכרת, ממנו סובלים מעל 50% מהגברים חולי סוכרת בעשור השישי לחייהם ומעלה. ירידה בתפקוד המיני לרוב מלווה גם בירידה באיכות החיים ותחושות דיכאון.
סיכום
כל אחד מהסיבוכים המפורטים כאן עלולים להשפיע על כל חולה סוכרת, ועשויים להשפיע על אורח חייו ורמת חייו. על מנת להימנע מסיבוכי סוכרת מיותרים יש להקפיד לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם, ובכל סימן מחשיד לפנות לטיפול רפואי.
בפסק דינו של בית הדין לעבודה נקבע כי במידה שנמצא שלחולה סוכרת סיבוך אחד לפחות של המחלה (בלי תלות בחומרת הסיבוך), יש לקבוע לו דרגת נכות של 65%. במידה והסיבוך עצמו עולה על 30%, יש לקבוע אחוזי נכות נוספים ונפרדים בנוסף ל-65% בשל המחלה.
עם זאת, רבים מחולי הסוכרת בישראל לא יודעים כיצד להתנהל מול הביורוקרטיה, ולא יודעים כי יתכן שאף מגיעים להם פיצויים עקב מחלתם, או סיבוך שנבע ממנה.
צרו קשר באתר או התקשרו עכשיו 5520* לפגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות.
לקריאה נוספת על סוכרת: