מחלת הפרקינסון היא מחלה כרונית, הדרגתית וחשוכת מרפא. פרקינסון נגרמת בעקבות התנוונות או מוות של תאים המייצרים את הכימיקל דופמין (Dopamine). הגורם לפגיעה בתאים אלו עדיין לא ידוע, אך תורשה וגיל מתקדם משחקים תפקיד בכך.
תסמינים של פרקינסון: רעד בידיים, התקשות השרירים, תנועה איטית, יציבה כפופה, פגיעה בשיווי המשקל, קשיי דיבור, הבעת פנים קפואה ואבדן זיכרון, דיכאון, קשיי בליעה ולעיסה, בעיות שינה ועוד.
חולי פרקינסון רבים הופכים בהדרגה לנכים קשים, התלויים במשפחתם לתפקוד יומיומי. הגיל הממוצע בו מתגלה מחלת הפרקינסון הוא 58. תרופה בשם לבודופה (Levodopa) מסייעת לגוף לייצר דופמין. תרופת סלגילין (Selegiline) המכונה גם דפרניל (Deprenyl) מסייעת בטיפול.
בישראל כ-20 אלף חולי פרקינסון בדרגות שונות. רובם אינם צעירים, אך הצעיר ביותר הוא בן 29. עמותת פרקינסון בישראל, שהוקמה ב-1993, מסייעת לחולים רבים. בחודש אפריל חל חודש המודעות העולמי למחלת הפרקינסון, וב-11 באפריל חל יום הפרקינסיון העולמי. מבין חולי הפרקינסון המפורסמים ביותר: המתאגרף מוחמד עלי, השחקן מייקל ג'יי פוקס, הצייר סלבדור דאלי, הצורר אדולף היטלר, האפיפיור ג'ון פול השני, נשיא סין מאו צה-טונג ועוד.
כדי לקבל פיצוי כספי על פרקינסון, נדרשים החולים בישראל למלא טופס מיוחד: פרטים רפואיים לחולי פרקינסון לצורך הגשת תביעה לביטוח לאומי (טופס 3222).
אם מחלת הפרקינסון פגעה בתפקודך, אולי מגיע לך פיצוי כספי.
חולי פרקינסון רבים בישראל ובני משפחותיהם, לא תמיד יודעים כיצד להתנהל מול הבירוקרטיה כדי לקבל אחוזי נכות, קצבת נכות או קצבת ניידות.
לכן, דרושים ידע וניסיון מקצועי כדי להתמודד מול דרישות ביטוח לאומי, "לנצח" את הפקידים ולקבל את כל הכסף המגיע לך.
- למידע נוסף בנושא פרקינסון כתאונת עבודה
- צרו קשר דרך האתר או התקשרו עכשיו 5520* וקבלו פגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות.
רקע רפואי נוסף על פרקינסון
- מחלת הפרקינסון היא מחלה נוירולוגית (עצבית) שכתוצאה ממנה מערכת העצבים מתנוונת בהדרגתיות וגורמת להפרעות מוטוריות בגוף. המחלה מתבטאת ברעד, תנועה איטית, שרירים שמתקשים והפרעות בשיווי המשקל.
- מחלת הפרקינסון נגרמת כתוצאה מפגיעה בתאי מוח. ידוע שלמחלה יש גם מרכיב גנטי: אם למישהו יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה אשר חולה בפרקינסון – יש לו סיכוי יותר גבוה לחלות בפרקינסון בהשוואה לשאר האוכלוסייה.
- בשלביה הראשונים של הפרקינסון, כמעט ולא ניתן לזהות את תסמיני המחלה. אלו מתפתחים באופן הדרגתי ועם הזמן גורמים למגבלות מוטוריות קשות המתבטאות ברעד (אשר מתגבר בעת עייפות או מתח נפשי), התקשחות שרירים הגורמת לירידה בתנועתיות, קושי בהליכה, קושי בדיבור וכתיבה, קשיי בליעה ולעיסה, בעיות שינה ודיכאון. כל אלו מקשים על ביצוע פעולות יומיומיות.
- כיום עדיין לא קיימת תרופה למחלת הפרקינסון אך יש מגוון תרופות אשר מקלות על הסימפטומים ומעלות את רמת הדופמין החסרה במוח. הטיפול התרופתי במחלת הפרקינסון הוא מורכב ומבוסס על גיל החולה, חומרת התסמינים ועל מחלות נוספות הקיימות אצל המטופל.
- אחת התרופות היעילות לטיפול בפרקינסון כיום היא לבודופה אשר ידועה גם בשם L-dopa. זהו כימיקל טבעי המצוי בבעלי חיים וצמחים אשר תאי העצב יכולים להשתמש בו בכדי לייצר אספקת דופמין חדשה למוח. למרות שתרופה זו עוזרת לפחות ל-75% מחולי הפרקינסון, לא כולם מגיבים לה בצורה זהה. אמנם, תרופת ה-Levodopa מפחיתה משמעותית את הסימפטומים של המחלה, אך היא אינה מרפאת אותה, אינה יכולה לעצור את ההתקדמות של המחלה, ואינה יכולה להחליף תאי עצב אבודים.
- מניטול (Mannitol), תרופה העשויה מאבקה לבנה ומתוקה, עשוי להקל על תסמיני מחלת פרקינסון ואף לטפל בה. נמצא כי מניטול מסוגל לפרק גושי חלבון, מהסוג הפוגע בתאי מוח המייצרים דופאמין. עם זאת, מדובר בתרופה ניסויית בלבד, העשויה לגרום לתופעות לוואי שונות. מינון גבוה מדי של מניטול עלול לפגוע בתפקוד הלב, עד כדי התקף לב. אם יוכח כי מניטול יעיל נגד פרקינסון, ייתכן כי יימצא יעיל גם נגד מחלות שיטיון נוספות, כגון אלצהיימר.