אבעבועות הקוף (Monkeypox) היא לא מחלה חדשה בעולם. מדענים זיהו אותה לראשונה עוד בשנת 1958 בקופי מעבדה, כאשר בשנת 1970 התגלו המקרים הראשונים של תחלואה בקרב בני אדם, בקונגו שבאפריקה. מאותן השנים, המחלה אובחנה בעיקר באפריקה, עם התפרצויות בודדות בארצות הברית ובבריטניה. במאי 2022, החלה המחלה לעורר דאגה עולמית, בשל התפרצות חריגה במדינות שונות בכל רחבי העולם – וגם בישראל.
מהי מחלת אבעבועות הקוף ומהם התסמינים שלה?
המחלה נגרמת כתוצאה מחדירה של נגיף אבעבועות הקוף (Monkeypox virus) לגוף. התסמינים הראשונים בדרך כלל מופיעים לאחר תקופה של בין 7 ל-14 ימים מרגע ההדבקה והם יכולים לכלול בין היתר כאבי שרירים, חולשה, צמרמורות, עייפות וחום גוף גבוה. בדרך כלל ניתן יהיה להבחין גם בבלוטות לימפה נפוחות לאחר ההדבקה.
בהמשך, לאחר כמה ימים של חום גבוה וחולשה, סביר שתופיע פריחה מגרדת על העור, שבדרך כלל מתחילה על הפנים ובהמשך יכולה להתפתח בכמה אזורים במקביל. הפריחה תיראה בהתחלה כנגע אדום, אשר בהמשך יהפוך לשלפוחית אשר תפריש מוגלה ולבסוף תגליד ותחלים. בחלק מהמקרים, הפריחה עלולה להשאיר צלקות על העור גם לאחר ההחלמה.
איך מטפלים באבעבועות הקוף?
תסמיני המחלה יכולים להיראות מבהילים, אך חשוב לזכור כי ברובם המוחלט של המקרים, החולים סובלים מתסמינים קלים בלבד, אשר חולפים לאחר כמה שבועות, גם ללא טיפול. כיום, אין באמת טיפול שיכול לקצר את משך המחלה, אך ניתן לטפל בתסמינים באמצעות תרופות ותכשירים שונים. כמו כן, החולים מחויבים לבידוד בביתם על מנת להימנע מלהדביק אחרים.
אנשים בקבוצות סיכון שמאובחנים עם אבעבועות הקוף, כמו לדוגמה מטופלים עם מערכת חיסון מוחלשת, ככל הנראה יונחו להישאר בבידוד תחת השגחה רפואית בבית חולים, מחשש לסיבוכים או תופעות לא צפויות.
איך אפשר למנוע הדבקה בנגיף זה?
אבעבועות הקוף זו מחלה שעוברת במגע ממושך עם אדם או בעל חיים חולה, וכן במגע עם מצעים, מגבות או בגדים של מי שסובלים מהמחלה. בנוסף, המחלה יכולה לעבור בעת קיום יחסי מין.
כדי למנוע הידבקות, חשוב להימנע ממגע עם בעלי חיים ועם אנשים שקיים חשד שהם חולים. באופן כללי, כדי להפחית את הסיכון למחלה הזאת ולעוד רבות אחרות – מומלץ להקפיד על היגיינה גבוהה – בעיקר אחרי שמקיימים מגע מכל סוג עם אנשים ובעלי חיים.
חיסונים שניתנו בעבר נגד אבעבועות שחורות, מקנים על פי ההערכות הגנה מסוימת גם מפני אבעבועות הקוף. לכן, מומחים מעריכים כי מי שקיבלו את החיסון בילדות, עד 1980, או לפני הגיוס, עד 1996, מחוסנים ברמה כזו או אחרת נגד אבעבועות הקוף.
סיבוכים אפשריים של המחלה והחיים לצידה
אבעבועות הקוף אינה מחלה כרונית וברוב המקרים היא חולפת לאחר שבועות בודדים. עם זאת, במקרים מסוימים היא עלולה לגרום לסיבוכים ותחלואה נלווית. סיבוכים של המחלה יכולים לכלול, במקרים נדירים, דלקת במוח, נזק לעיניים, דלקת ריאות או זיהומים בדם. חשוב להדגיש כי בשל ההתפרצות המחודשת ב-2022, ייתכן כי בעתיד יזוהו סיבוכים נוספים שעלולים להתפתח כתוצאה מאבעבועות הקוף ולא הופיעו בעבר.
נתוני התחלואה באפריקה, שפורסמו לפני ההתפרצות האחרונה ברחבי העולם, הראו כי שיעור התמותה מאבעבועות הקוף עומד על כעשרה אחוזים, אם כי נתונים עדכניים יותר מארצות הברית ומאירופה מצביעים על שיעור תמותה שנע בין 3 ל-6 אחוזים, ככל הנראה הודות לשירותי רפואה טובים יותר ותנאי היגיינה משופרים.
בכל מקרה, אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם המחלה ומרגישים שהיא השפיעה על הבריאות ואיכות החיים במידה ניכרת – אפשר לבחון את האפשרות לקבל פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי או מחברות ביטוח פרטיות, בוודאי אם ההתמודדות עם המחלה פגעה ביכולת לעבוד או בעצמאות שלכם.