ספר הליקויים החדש: רפורמה דורסנית או עדכון מבורך
דצמבר 25, 2013המוסד לביטוח לאומי שוקד על עדכונו של ספר הליקויים הקובע את הקריטריונים לקבלת קצבת נכות. הצפי הוא כי כ-50% מהנכים יאבדו את זכויותיהם וזאת מבלי שהציבור מודע בכלל לשינויים שעתידים לקרות. עדכון הספר נעשה עד כה בחדרי חדרים אך בעקבות הלחץ הציבורי מצד הנכים, שר הרווחה הבטיח כי יפתח את הנושא לדיון ציבורי.
מאת אלון אהרונוב מנכ"ל זכותי, וצוות זכותי
"בימים אלה מתבצעת במחשכים רפורמה דורסנית ואנחנו זקוקים לעזרתכם כדי להיאבק בה", כתבה נעמי מורביה, יו"ר מטה מאבק הנכים במכתב ששלחה. "שר הרווחה מאיר כהן (יש עתיד) עומד לחתום על ספר הליקויים החדש של ביטוח לאומי ולקצץ באופן דרסטי את הזכויות שמגיעות לנו במקרה שנחלה, ניפצע או נהפוך לנכים. המשמעות של קיצוץ זה היא כי יותר מ-50% מהחולים יאבדו את זכויותיהם!".
ספר הליקויים הוא מגדיר הקריטריונים לקביעת אחוזי נכות, כך שלצד תיאור הליקוי הגופני בו מצוין אחוז הנכות המתאים. הספר קובע גובה קצבאות, זכאויות והטבות לכ-250,000 נכים, אך עומד להשתנות לראשונה מאז שנות ה-50.
שר הרווחה, מאיר כהן, כבר אישר פרקים בספר הקשורים בעיניים ומחלות נפש ותהליך האישור הסופי יסתיים בחודשים הקרובים. באתר מוסד הביטוח הלאומי, פורסמו השינויים העיקריים בספר: "הוכנסו שורה של מחלות נוספות כמו פרקינסון, אלצהיימר, אין אונות, כשל חיסוני נרכש והשמנת יתר".
השינויים נעשים בין היתר בעקבות התקדמות הרפואה המודרנית והתאמת ספר הליקויים אליהם ושדרוג רמת הדיוק בכל סעיף ליקוי. "אני מייחס חשיבות רבה לעבודה שהושקעה כדי להתאים את ספר הליקויים והנכויות של הביטוח הלאומי להתפתחות הרפואה", אמר שר הרווחה לשעבר, משה כחלון.
גם בועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בדיון שהתקיים בפברואר 2012, ציינה חברת הכנסת לשעבר, רחל אדטו, את החשיבות שבשינויים שנעשים בספר: "יש דינאמיקה בחמישים השנה האחרונות גם במקצוע הרפואה. יש מחלות שפתאום קיבלו הגדרה חדשה. לדוגמה – יש תופעה שתקפה בעיקר נשים ושקוראים לה ' פיברומיאלגיה' שהפכה להיות מחלה שפתאום גילו שהיא בעיה אמיתית לגמרי. זה לא רק נשים 'היסטריות' לכאורה, אלא נשים שהן חולות באמת".
בעוד התאמת הספר לטכנולוגיה המתפתחת נראית חיובית במבט ראשון, הנכים דווקא חוששים שזכויותיהם ייפגעו, ושינוי קביעת אחוזי הנכות ישפיע על הזכאות לקצבאות נכות כללית. הפחד הברור מאליו הוא כי הקיצוצים בתקציב יהיו על גבם, זאת כשגם במצב העכשווי קצבאותיהם, לעומת נכים במדינות OECD אחרות, הן מהנמוכות ביותר. בסופו של דבר, זו פגיעה והחלשת החלשים ובעלי המוגבלויות, במיוחד מכיוון שעמידה בקריטריונים היא נוקשה מאוד כבר היום והביטוח הלאומי פועל להפחתת אחוזי הנכות לנכים.
הנפגעים העיקריים מהשינויים עתידים להיות חולי הלב וה סוכרת. בעבר התסמינים שהיו גורמים להפרעה תפקודית בסוכרת היו מזכים נכה בין 20% נכות על הפרעה תפקודית בינונית לבין 50% נכות על הפרעה תפקודית ניכרת. לאחר השינוי, לא תיקבע נכות נפרדת על סיבוכים, אלא אם החומרה עולה על31%.
"הגיעו למסקנה שלא מגיע לי שום דבר, אפילו לא תעודת נכות", אומר נסים משיח, חולה סוכרת כבר 5 שנים, שלקה בשבץ ומצבו הידרדר מאז. עם התקנות החדשות, חלק מהסיבוכים שלו לא נחשבים והזכאות לקצבה שלו תישלל.
באשר לחולי הלב, נכתב במסמך ההנחיות שהנכות לא תיקבע לפי אבחנה אלא לפי הליקוי התפקודי. "במקרים שהועדה סבורה שהטיפול לא אופטימאלי מומלץ לקבוע נכות זמנית, ואם בתום הזמניות הועדה עדין חושבת שהמצב לא אופטימאלי היא יכולה לתת אחוזי נכות לפי התוצאה התיאורטית". כלומר, אם המטופל לא מקבל טיפול אופטימאלי אין לכך מענה בתקנות.
שר הרווחה רשאי לשנות כל אחד מהסעיפים ברשימת הליקויים לאחר התייעצות עם שר הבריאות ללא שקיפות וללא דיון ציבורי. "הדיונים על השינוי באחוזי הנכות נערכו עד כה בחדרי חדרים. הביטוח הלאומי מחזיק את זה קרוב מאוד לחזה", מציין פרופסור מוטי רביד, מומחה לרפואה פנימית, והמנהל הרפואי של המרכז הרפואי "מעיני הישועה".
גם בסיכומה של אותה ועדה בכנסת הגיעו למסקנה כי יש להעמיד את השינויים והתיקונים לדיון ציבורי לפני תיקונם הסופי. "אם לא ייעשה כן, ידרשו חברי הוועדה להחיל שינויי חקיקה שיחייבו את המוסד לביטוח לאומי להביא לאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות כל שינוי בספר הליקויים", נכתב במסקנות הועדה.
"התקנות החדשות פחות או יותר ימחקו בין 50% ל-70% מהנכים שמקבלים היום קצבת נכות", מסביר פרופסור רביד. מכיוון שהפגיעה כה גדולה, ומשליכה על חייהם של עשרות אלפים, אולי מוטב יהיה אם השינויים בספר הליקויים יהיו פתוחים לציבור.
חבר הכנסת אילן גילאון ("מרצ") הוא ממובילי המאבק לשקיפות והתבטא לא פעם באשר לספר הליקויים: "הוא ספר הספרים, רק שהוא ספר שסגור בכספת כל כך גדולה שמעטי מעט יודעים. תמיד אני חד חידה בעניין הזה כאשר אנחנו שואלים על תחשיב של אחוזי הנכות הכלליים של המוסד לביטוח לאומי".
כתגובה לאי השקיפות, הציע ח"כ אורי מקלב ("יהדות התורה") הצעת חוק לפיה כל שינוי בקריטריונים של ספר הליקויים יהיה חייב לעבור בועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת. הצעתו נדחתה בועדת שרים לחקיקה, כשאחד הנימוקים עסק בכך שהדבר יביא לעלויות תקציביות גדולות.
בעוד הצעת החוק נכשלה, הנכים לא נשארים חייבים. עשרות נכים הפגינו בתחילת דצמבר אל מול משכן הכנסת בעקבות החלטת הביטוח הלאומי. הם דרשו שכל התהליכים הקשורים בספר הליקויים יהיו פתוחים לציבור, ואילו אנשי הביטוח הלאומי בדעה נחרצת כנגד השיתוף.
עם זאת, בעקבות הלחץ הציבורי, הודיע שר הרווחה בתחילת החודש, במסגרת יום לבעלי מוגבלויות בכנסת, שיאפשר שיתוף הציבור בתיקונים שייעשו בספר הליקויים ויתייעץ איתו ועם מוביל המאבק לשקיפות, חבר הכנסת אילן גילאון ("מרצ").
המוסד לביטוח הלאומי מצידו מדגיש כי השינויים בספר הליקויים לא יחולו לגבי הזכאים הנמצאים כבר במערכת. עוד מוסיף המוסד: "שינויים המוצעים בספר הליקויים הינם חלק מפרויקט מקיף, שמטרתו לעדכן את הספר שנכתב בשנת 1956 ולהתאימו לשינויים הרבים שחלו מאז בעולם הרפואה. הסעיפים החדשים נכתבו על ידי רופאים מומחים של ההסתדרות הרפואית".
למידע נוסף:
לשאלות נוספות בנושא ספר הליקויים צרו קשר באתר או התקשרו למומחי זכותי 5520*