מורים: שאיפת אבק גירים עשויה להאיץ סרטן
דצמבר 5, 2012כבר שנים שהמורים בישראל מתלוננים על אבק הגירים, וטוענים שהוא גורם למחלות. בית הדין האזורי לעבודה בנצרת קבע לאחרונה כי שאיפת אבק גירים עשויה להאיץ התפתחות מחלת סרטן בקרב מורים ומורות
מאת אלון אהרונוב
האם מורים בישראל יוכלו עכשיו לטעון בפני המוסד לביטוח הלאומי, כי קיים קשר סיבתי בין שאיפת אבק גירים ובין התפתחות מחלת סרטן? אם זה תלוי בבית הדין האזורי לעבודה בנצרת, התשובה היא כן.
בתביעה שנפסקה לאחרונה (ב"ל 2147-09 כהן אביבה נגד הביטוח הלאומי) נקבע כי במקרה של מורה ילידת 1965 בשם אביבה כהן, ניתן לומר כי אבק הגירים האיץ והחמיר את הסרטן בו חלתה, בדרכי הנשימה העליונות (סרטן נזופרינקס, בלוע האף). הגב' כהן איבדה לחלוטין את כושרה לעבוד, בעקבות המחלה.
השופט חיים ארמון כתב בפסק דינו, מתאריך 16 ביולי 2012, כי חשיפה לאבק גירים גרמה לגירוי כרוני בדרכי הנשימה העליונות (רירית הנאזו-פרינקס), גירוי שתרם לשגשוג תאים סרטניים, ולהאצת המחלה. התקנות בעניין "אבק מזיק" קובעות חשיפה של 200 שעות בשנה, והגב' כהן נחשפה לכמות גדולה מזו. עם זאת, לא נקבע כי שאיפת אבק גירים, לבדה, גורמת לסרטן.
על פי פסיקה זו, מורים שחלו בסרטן עשויים לתבוע את הביטוח הלאומי ולהכיר בהם כנפגעי עבודה, בטענה ששאיפת אבק הגירים, שיצרה תהליך דלקתי ולא סרטני, החמירה את מחלתם.
מן המוסד לביטוח לאומי נמסר כי הפסיקה המחייבת את הביטוח הלאומי לאמץ את פסק הדין כתקדים היא אך ורק של בית הדין הארצי לעבודה; ואילו במקרה של אביבה כהן, הפסיקה היא של בית הדין האזורי (ערכאה נמוכה לעומת בית הדין הארצי). ועדיין, הביטוח הלאומי הודיע כי יועציו לומדים את פסק הדין.
עד 2004 תועדו לפחות 5,000 כיתות בישראל המשתמשות עדיין בלוחות הירוקים הישנים. כיום נעשה מאמץ הדרגתי להחליפם בלוחות מחיקים, ללא שימוש בגירים. רוב הגירים הללו, שיוצרו בישראל, מכילים סיליקה גבישית חופשית, חומר מסרטן.
ייתכן כי אם המוסד לביטוח לאומי היה מערער על הפסיקה האחרונה בפרשת אביבה כהן, התיק היה מגיע לבית הדין הארצי, ושם היתה נקבעת פסיקה שמחייבת את הביטוח הלאומי להכיר במורים רבים כנפגעי עבודה.
אם חליתם או נפצעתם בעבודה או בגלל העבודה, צרו קשר עם "זכותי". שירות זכויות רפואיות כולל יעוץ מומחים מקצועי, ואינו מהווה ייעוץ משפטי או ייצוג משפטי.