עקרות בית
חוק הביטוח הלאומי מגדיר עקרת בית כתושבת ישראל נשואה (או ידועה בציבור) שאינה עובדת ושבן זוגה מבוטח בביטוח לאומי. המושג "עקרת בית" מתייחס בעצם לאישה אשר עובדת במשק הבית ומבצעת עבודות הקשורות בתחזוקת משק הבית, כמו: טיפול בילדים, בישול, ניקיון וכו'.
עקרות בית פטורות מתשלום דמי ביטוח בריאות ודמי ביטוח לאומי, וזאת מכיוון שנשים אלה מבוטחות בביטוח לאומי דרך המשכורת של בן זוגן. בהתאם לכך, אם עקרת הבית הינה רווקה, גרושה, אלמנה או במקרה שבעלה גר בחו"ל באופן קבוע – היא לא תחשב עקרת בית גם אם אינה עובדת, מכיוון שבעלה אינו משלם ביטוח לאומי ולכן גם היא אינה מבוטחת בביטוח לאומי.
עקרת הבית יכולה וצריכה לדרוש זכויות רפואיות מלאות, והינה זכאית לקבל קצבאות מביטוח לאומי, ובכלל זה קצבת נכות. במידה ועקרת בית עברה תאונה או חלתה במחלה שמשפיעה על תפקודה, היא זכאית להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות. במקרה של עקרות בית, על הזכאות לקבלת הקצבה חלים כללים מיוחדים.
הגדרת עקרת בית נכה
ראשית כל, אישה המגישה תביעה לקצבת נכות צריכה לענות על הגדרת עקרת בית נכה לפי המוסד לביטוח לאומי.
עקרת בית נכה מוגדרת כתושבת ישראל מעל גיל 18 ולפני גיל פרישה, נשואה (או ידועה בציבור), שאינה עובדת (לא כשכירה ולא כעצמאית), שבעלה מבוטח בביטוח לאומי בביטוח זקנה ושאירים ועקב פגיעה, בין אם גופנית, נפשית או שכלית, איבדה לפחות 50% מכושרה לביצוע עבודות משק הבית – למעט המקרים הבאים:
- אם עבדה 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב- 48 החודשים שקדמו להגשת התביעה.
- אם התובעת לא גרה עם בן זוגה ב- 24 החודשים שקדמו להגשת התביעה.
במקרים אלה, עקרת הבית תחשב כ"עובדת" – וייבדק כושרה להשתכר. במידה והתובעת כן עומדת בהגדרה של עקרת בית נכה, ייבדק כושר התפקוד שלה במשק הבית במכונים להערכה תפקודית.
אופן הגשת התביעה
הדרך בה מוגשת תביעת קצבת נכות במקרה של עקרת בית, לא שונה מאופן הגשת התביעה לכל אדם אחר. על התובעת להגיש טופס תביעה לקצבת נכות, יחד עם המסמכים הרפואיים המתאימים. לאחר מכן, עליה לעבור ועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. ההבדל בין עקרת הבית לתובע אחר הוא בזכאות לקבלת קצבת נכות.
על מנת שעקרת בית תהיה זכאית לקבלת קצבת נכות עליה לעמוד בתנאים הבאים:
- לענות על הגדרת "עקרת בית נכה", כאמור.
- על הרופא מטעם ביטוח לאומי לקבוע לה נכות רפואית של 50% לפחות (לעומת 40% עבור מבוטחים אחרים).
- על פקיד התביעות של ביטוח לאומי לקבוע שהיא איבדה לפחות 50% מכושרה לתפקד במשק הבית.
זקוקים למידע נוסף? אם מגיע לכם כסף עקב תאונה או מחלה, מומחים מבית זכותי מציעים סיוע בנושא זכויות רפואיות.
לפגישה ראשונית חינם – צרו קשר באתר, או חייגו 5520*.