זכויות החולה
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

ימי מחלה – הזכויות שלך

לפי חוק דמי מחלה, עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה יהיה זכאי לקבל ממעסיקו תשלום על תקופת המחלה (ימי המחלה).

ביום ה-2 וה-3 לתקופת ההיעדרות מהעבודה, עקב מחלה, תוכלו לקבל רק 50% משכר העבודה הרגיל שלכם. החל מהיום ה-4 והלאה, הזכאות לדמי מחלה – מלאה (100%).

הזכות לדמי מחלה לא חלה על היום ה-1 להיעדרות, במרבית המקרים,  אלא אם כן שר העבודה הגדיר אחרת בתקנות, או שהסכם אישי/קיבוצי קבע אחרת במפורש. חשוב לזכור: למרות שלא תקבלו כסף על היום הראשון למחלה, יום זה עדיין ינוכה ממכסת ימי המחלה, המופיעה גם בתלוש המשכורת שלכם.

הורים לילדים עם מוגבלויות רשאים לקבל דמי מחלה מלאים כבר ביום הראשון, אם נעדרו מעבודתם כדי לטפל בילד.

דמי המחלה שתקבלו מוגבלים ל-1.5 ימים בכל חודש מלא בו עבדתם אצל אותו מעסיק. המשמעות: רק 18 ימי מחלה בתשלום בכל שנת עבודה מלאה. למרות זאת, קיימים הסכמים טובים יותר במשק. חודש עבודה מלא נחשב ל-25 ימי עבודה למי שעובד 6 ימים בשבוע, או 21.6 ימי עבודה למי שעובד 5 ימים בשבוע.

פיטורין בזמן מחלה: לפי החוק, מעסיק לא יפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו. עם זאת, אם קיבל העובד הודעה מוקדמת על פיטורין לפני שנעדר עקב מחלה, חוק דמי מחלה לא יגן על העובד. כמו כן, אם העסק מפסיק לפעול עקב פשיטת-רגל או פירוק החברה, ניתן לפטר בזמן מחלה.

הטבה מותרת: החוק מאפשר למעסיקים לתת לעובדים שלהם תנאים טובים יותר מאלו שמופיעים בחוק דמי מחלה, באמצעות חוזה אישי או הסכם קיבוצי. תנאים טובים פחות – אסור למעסיק לקבוע.

אישור מרופא: לא ניתן לקבל דמי מחלה בלי להציג למעסיק תעודת מחלה כלשהי – בדרך כלל טופס חתום ע"י רופא הניתן לכם בקופת החולים, לאחר הבדיקה או אפילו בלי בדיקה. האישור צריך להיות מטעם רופא ציבורי (קופ"ח) ולא רופא פרטי. תעודת המחלה צריכה לציין במפורש את כמות ימי המחלה שאתם זכאים להם.

חישוב דמי מחלה: החישוב משתנה בקרב עובדים המקבלים שכר חודשי לעומת עובדים המקבלים שכר יומי או שעתי.

אי-ניצול ימי מחלה: אם לא ניצלתם את ימי המחלה המגיעים לכם, לא ניתן להמיר אותם לכסף או תוספת למשכורת. עם זאת, למעסיק מותר לצ'פר אתכם בהטבת פדיון ימי מחלה בחוזה אישי או במסגרת הסכם קיבוצי.

ימי מחלה לפי שעות: בתלושי משכורת של שכירים רבים, נספרים ימי המחלה לפי שעות ולא ימים. לדוגמה: המספר 400 אינו 400 ימי מחלה אלא 400 שעות מחלה. לכן יש לחלק את המספר 400 ב-24 שעות, ולקבל 16.6 ימי מחלה.

יתרת פתיחה, זיכוי, ניצול, הפרשים, יתרת סגירה: בתלוש המשכורת מופיעה יתרת הפתיחה של ימי המחלה (מהחודש הקודם), לצד זיכוי (תוספת), ניצול ימי המחלה (כמה השתמשת בחודש שעבר, בפועל), ההפרשים המגיעים לך, וכמות ימי המחלה המגיעה לך כיום.

בקיצור, לא כדאי להיות חולה – אבל תמיד כדאי לדעת מהן הזכויות שלכם לדמי מחלה.


קריאה נוספת

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם