גידול ממאיר בבלוטת התריס (Thyroid gland), הנקראת גם סרטן בלוטת המגן (Thyroid cancer). הבלוטה מפרישה הורמונים, ביניהם תירוקסין, המשפיע על קצב חילוף החומרים בגוף.
קיימים שלושה סוגי סרטן בלוטת התריס:
1) פפילרי – הנפוץ ביותר – 75% מהחולים
2) פוליקולרי – 15% מהחולים
3) מדולרי – 7% מהחולים
4) אנפלסטי – 3% מהחולים
בדיקות לגילוי סרטן בלוטת התריס כוללות: בדיקת אולטרה-סאונד, בדיקת TSH, בדיקת נוגדנים, שאיבת דגימת תאים, ובמקרים מסוימים אף ביופסיה, בדיקות דם, בדיקות MRI. הניתוח המקובל הוא כריתה מלאה של בלוטת התריס, ולאחר מכן קבלת תירוקסין וטיפול ביוד רדיואקטיבי (אבלציה). במקרים מסוימים, אם הגידול התפשט לאיברים סמוכים, אין ברירה אלא לטפל בקרינה וכימותרפיה.
מה מגיע לחולי סרטן בלוטת התריס?
חולי סרטן בישראל זכאים לפיצוי כספי מן המדינה ורשויותיה, בעיקר אם עברו טיפולים אונקולוגיים כגון כימותרפיה ו/או הקרנות (רדיותרפיה – רנטגן או איזוטופים). במילים פשוטות: אם רשמו לך תרופה כימותרפית כלשהי, והיא נמצאת בשימושך בגלל מחלת הסרטן או מחלה קשה אחרת, אולי מגיעות לך הטבות המסתכמות בעשרות אלפי שקלים לפחות.
לרוע המזל, חולי סרטן רבים בישראל (כמו גם חולים במחלות אחרות הדורשות כימותרפיה) אינם ממצים את מלוא זכויותיהם הרפואיות, ומפסידים סכומי כסף גדולים עקב חשש להתמודד עם נבכי הבירוקרטיה המקומית. המדינה, מצידה, לא תמיד תטרח ליידע אותך על כך.