חולי סרטן רבים בישראל עוברים טיפולי כימותרפיה, כחלק מן המאבק במחלה.
תרופות כימיות נועדו להרוס תאים סרטניים (ממאירים), במטרה להכחיד את הגידול לחלוטין.
טיפולי כימותרפיה ניתנים לעתים כחלק מטיפול משולב, הכולל גם הקרנות (רדיותרפיה), טיפול ביולוגי וכן טיפול הורמונלי.
גם כאשר רופאים אונקולוגים משוכנעים כי לא ניתן לחסל לחלוטין את הגידול הסרטני, ניתנים טיפולי כימותרפיה במטרה להקטין את הגידול וכך להאריך את חייו של החולה, כמו גם להעניק לו איכות חיים.
במקרים מסוימים, כימותרפיה היא שלב ראשון לפני ניתוח (קדם ניתוחי) – במטרה לצמצם ככל הניתן את הגידול לפני שמסירים אותו בהתערבות כירורגית מורכבת.
תופעות לוואי
דרך הפעולה של תרופות כימיות הינה – הפרעה להתחלקות תאים או פגיעה בחומר הגנטי שלהם. לרוע המזל, תרופות כימותרפיות גורמות נזק לתאים בעלי קצב התחלקות מהיר, כמו למשל זקיקי שיער, מערכת העיכול וכן מח עצם.
תופעות לוואי של כימותרפיה, לפי סדר שכיחות יורד (הנפוצים ביותר – ראשונים):
- בחילות
- הקאות
- שלשולים
- נשירת שיער
- התקרחות זמנית
- היעדר תיאבון
- כאבים
- חולשה
- עייפות
- עצירות
- אנמיה
- צרבת
- דלקת חלל פה
- דלקות
- תשישות
- דיכוי מח עצם
- פגיעה במערכת הרבייה
- החלשת המערכת החיסונית
- פגיעה בלב
- פגיעה בריאות
- פגיעה בשלפוחית השתן
- פגיעה בתפקודים קוגניטיביים (זיכרון, למידה וכו')
רוב תופעות הלוואי של התרופות הכימותרפיות הן זמניות. אין קשר סיבתי בין עוצמת תופעות הלוואי ובין הצלחת הטיפול הכימותרפי. רק חלק קטן מתופעות הלוואי עלול להיות ארוך-טווח, וזאת רק בחלק קטן מן המקרים. התאים הבריאים בגופנו מסוגלים לחדש את פעילותם, לאחר שהטיפול הכימותרפי מסתיים.
הטיפול באמצעות תרופות כימותרפיות אמור לאפשר פעילות גופנית רגילה וחיים רגילים, למרות תופעות הלוואי. אמנם תופעות כמו חולשה, כאבים ועייפות עשויות לצמצם את טווח הפעילות של המטופל, אך ברוב המקרים המטופל מסוגל להמשיך לנהל שיגרת חיים מסוימת, אפילו סבירה. מטופלים ומטופלות רבים חווים תחושה של מבוכה ואף בושה מכך שהשיער שלהם נושר (קל להבחין בכך), ולכן חלקם רוכשים פיאות, חובשים כובע, משנים את לבושם, ממעטים לצאת מן הבית או מפחיתים את הופעותיהם הציבוריות.
תהליך הטיפול
הצוות הרפואי בונה למטופל תוכנית טיפול אישית. המטופל צריך לחתום על טופס הסכמה לטיפול כימותרפי.
רק בחלק מן המקרים נדרש אישפוז כדי לתת תרופות ונוזלים; עירויים שונים (כמו עירוי "קו היקמן"), בליעה או במקרים נדירים – הזרקה.
התרופות הכימותרפיות נקראות "ציטוטוקסיות" (Cytotoxic), ומערבות את כל מערכות הגוף. לכן התהליך נקרא "טיפול סיסטמי" (מערכתי). כ-40% מסל הבריאות מגיע לתרופות אונקולוגיות.
מחזורי הטיפול מכונים בשפה הרפואית "קורסים" ונותנים לגוף זמן התאוששות מתאים בין טיפול לטיפול.
מעקב אחרי התקדמות הטיפול כולל בדיקות שונות, ולעתים מחליטים לשנות את תוכנית הטיפול בהתאם לתוצאות הביניים.
זכויות רפואיות
- טיפולים כימותרפיים מזכים את המטופל בהטבות כספיות, כמו למשל הגדרה של נכות רפואית 100% בזמן הטיפולים (במרבית המקרים).
- מלבד קצבת נכות כללית, המגיעה למי שנפגעה יכולתו לעבוד עקב מחלת הסרטן – מטופלי כימותרפיה רבים מקבלים פטור ממס הכנסה, לתקופה מוגדרת בזמן, וכן הנחה במס רכישה.
- קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ) ניתנת במקרים שבהם הטיפולים הכימותרפיים מובילים לצורך שוטף בסיוע של אדם נוסף, כולל הטבות נוספות.
- ילדים חולי סרטן העוברים טיפולי כימותרפיים מקבלים גמלת ילד נכה. הורה מטפל זכאי להיעדרות מעבודה של עד 90 יום, בתור ימי מחלה.
- בני זוג של חולי סרטן העוברים טיפולים זכאים, במקרים מסוימים, לעד 60 ימי מחלה (היעדרות ממקום העבודה) בשנה אחת.
- קופות החולים משתתפות בהוצאות נסיעה לטיפולים כימותרפיים. חולי סרטן רבים מקבלים גם תג נכה (לרכב) וכן להנחה באגרת הרישוי.
- מטופלי כימותרפיה זכאים, במקרים מסוימים, גם למימון טיפולי שיניים (אם שיניהם נפגעו בטיפולים אלו) וכן להשתתפות ברכישה או השאלת פאות (עקב נשירת שיער).
- האגודה למלחמה בסרטן מעניקה סיוע מיוחד לחולי סרטן, יש לברר את הזכאות עם האגודה.
- מבוטחי קופות החולים נדרשים לברר עם הקופה שלהם מהי רשימת הזכאויות המגיעה להם עקב טיפולי כימותרפיה בפרט, וטיפולים נוספים למאבק במחלת הסרטן.
- לעתים, חולי סרטן מוגדרים "חולים אונקולוגיים" על ידי גופים ממשלתיים כמו משרד הבריאות.
- חלית בסרטן? אחד מבני המשפחה חלה בסרטן? קבלו סיוע אישי בזכויות הרפואיות שלכם מחברת זכותי.