אונקולוגיה (Oncology) היא ענף רפואי החוקר גידולים (Tumors) בגוף האדם, ולכן עוסק בעיקר במחלת הסרטן כדי למצוא לה דרכי טיפול ומניעה. הביטוי נטבע ב-1857, כהלחם של המילה "אונקו" (גידול) ו"לוגיה" (מדע/חקר).
רופאים אונקולוגים ממונים על אבחון סרטן בגוף החולה, פיתוח תוכנית טיפול מתאימה (תרופות כימותרפיות ו/או הקרנות רדיותרפיה, למשל), מעקב שוטף במהלך חודשי הטיפול וגם לאחר סיומו המוצלח. לא תמיד יבצע האונקולוג את הטיפול במו ידיו, אך ינחה את הצוות ויעקוב אחרי ההליכים והתוצאות.
מחלקות אונקולוגיות משקיעות מאמצים גדולים באיבחון וגילוי מוקדם, בעיקר דרך בדיקות גנטיות לזיהוי מוטציות בגנים. הכלים האונקולוגיים המרכזיים בשלב זה הם צילומי רנטגן, סריקות אם-אר-איי (MRI), בדיקות מעבדה (דם) וכדומה.
חלק מעבודתו של אונקולוג היא להחליט על כדאיותו של ניתוח. לא תמיד נכון להחליט על הסרת גידול באמצעות ניתוח, כיוון שלעתים הסרטן התפשט לאיזור שלא ניתן לנתח בו, או שהניתוח יסכן את חייו של החולה. אונקולוגים עוקבים אחר מצב הגידול, בודקים אם התפשט לאיברים נוספים, מחפשים סימני גרורות ומעריכים את מצב בריאות הרקמות השונות בגוף.
ניתוחים בחולי סרטן נקראים "כירורגיה אונקולוגית". רופא מנתח (כירורג) עושה עבודה שונה מזו של אונקולוגי רפואי, שמרבית עבודתו קשורה בטיפולים כימותרפיים וביולוגיים, איזון כאב, הדרכת תזונה וטיפול בסימפטומים נוספים הנובעים ממחלת הסרטן, כמו אנמיה, בחילות, הקאות ועוד.
נהוג להבחין בין טיפולים מוכווני-מטרה, שהם ליבת הטיפול האונקולוגי, ובין טיפולים תומכים המתמודדים עם תופעות לוואי. במסגרת המערך האונקולוגי בבתי החולים, עובדים גם עובדים סוציאלים ופסיכולוגים, המסייעים לחולה ולמשפחתו להתמודד עם הקשיים שיוצרת מחלת הסרטן.
בבתי החולים בישראל פועלות מחלקות אונקולוגיה רבות: מחלקת אונקולוגיה תל השומר, איכילוב, בילינסון, אסף הרופא, הדסה עין כרם, ילדים שניידר, רמב"ם, שערי צדק, סורוקה, קפלן, אסותא, וולפסון, מאיר, לניאדו, יוספטל ועוד.
לחולי סרטן בישראל מגיעות זכויות רבות. צור קשר עם "זכותי" לסיוע במיצוי זכויותיך לפיצוי כספי. צרו קשר לתיאום פגישת היכרום חינם וללא כל התחייבות!