מדידת רמת סוכר (גלוקוז) בדם היא פעולה חיונית עבור חולי סוכרת. שיטת המדידה המקובלת מתבססת על כמות המיליגרמים (מ"ג) על כל דציליטר (דצ"ל) של דם.
רמת סוכר נורמלית (תקינה) בדם, לאנשים בריאים שאינם חולי סוכרת, נעה בדרך כלל בטווח הצר של 72-100 מ"ג לדצ"ל. באנגלית, מדד זה נקרא אם-ג'י חלקי די-אל (mg/dL). טווח זה רלוונטי בזמן צום, ולא בזמן האוכל. לאחר אכילה, רמת סוכר תקינה יכולה להיות עד 140 מ"ג לדצ"ל (mg/dL), שעתיים לאחר הארוחה – כאמור, עבור אנשים בריאים.
לעומת זאת, רמות סוכר גבוהות בדם לאבחון חולי סוכרת הן 200 מ"ג לדצ"ל ומעלה – בבדיקה אקראית או שעתיים אחרי הארוחה; 126 מ"ג לדצ"ל ומעלה – בעת צום. כדי להגיע למצב צום, לוקחים את הבדיקה בבוקר, אחרי 8 שעות לפחות ללא אכילה.
רמות סוכר של 100-125 מ"ג לדצ"ל בעת צום נחשבות, כיום, לכאלו המעידות על סיכון לחלות בסוכרת סוג 2. בסוכרת מסוג 2 התאים אינם מגיבים להפרשת אינסולין, כי הם נמצאים במצב של התנגדות פנימית ("תנגודת"). מחלה זו קשורה לעודף משקל.
בדיקת המוגלובין מסוכרר (בדיקת HbA1c) אמנם לא בודקת את רמות הסוכר באופן ישיר, כי היא רלוונטית לתקופה של חודשיים-שלושה שלפני הבדיקה, אך מסוגלת לאבחן מצב סוכרתי או קדם-סוכרתי באמצעות הרמות הבאות:
- מתחת ל-42 מילימול'/מול' (6.0%) נחשבת תקינה.
- טווח של 42-47 נחשב פרה-סוכרתי (6.0-6.4%).
- רמה של 48 מילימול/מול' ומעלה נחשבת סוכרתית (6.5% ומעלה).
מהו המוגלובין? זהו חלבון הנמצא על תאי הדם האדומים בגופנו. תאי דם אדומים חיים בממוצע כ-3 חודשים עד שהם מתפרקים ומוחלפים בתאים חדשים. כאשר המוגלובין בא במגע עם סוכר בדם, נוצר המוגלובין מסוכרר. לכן, בדיקת המוגלובין מסוכרר טובה למעקב אחרי רמת איזון של סוכרת.
עם זאת, ולמרות הערכים והרמות הכתובים לעיל – חשוב לזכור כי כל אדם הוא מקרה מיוחד בפני עצמו, ולכן חשוב לבצע בדיקות דם ולהתייעץ עם רופא המשפחה ועם רופאים מומחים בנושא זה.
איזון רמות סוכר בדם הוא קריטי למניעת סיבוכי סוכרת. שמירה על ערכים מאוזנים ברמה יומיומית יכולה למנוע מחלות כבד, מחלות של מערכת העצבים, מחלות עיניים, מחלות לב ואף התקפי לב.
רופאים ממליצים על פעילות גופנית נמרצת כיוון שהיא מורידה את רמת סוכר הדם. כל פעילות אירובית, כגון הליכה, ריצה, שחייה או רכיבה על אופניים מועילה מאוד להורדת רמת הסוכר בדם, עד לרמה תקינה.