פיגור שכלי – המחלה והפיצוי

ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

הגדרתו של אדם בתור "מפגר" מתבססת על מדידת מנת משקל נמוכה (0-80), הסתגלות אישית-חברתית לקויה (דיבור, מוטוריקה, עצמאות) ואיתור תקופת האיחור ההתפתחותי (בתקופת הילדות).

אדם המאובחן כמפגר על ידי ועדת אבחון של האגף לטיפול באדם המפגר של משרד הרווחה, יכול לקבל פיצוי כספי המגיע לו עקב אחוזי נכות: פיגור עמוק מזכה ב-100% נכות, פיגור קשה ב-75%  נכות, פיגור בינוני מזכה ב-65% נכות, פיגור קל ב-40% נכות ופיגור גבולי ב-20% נכות. לא כל אלו המאובחנים כלוקים בפיגור שכלי אכן נולדו כאלה. חלקם סובלים מלקות שכלית עקב תאונות, פציעות, הרעלות, זיהומים, גידולים וסיבות אחרות.

כמה כסף מגיע למשפחתי עקב פיגור שכלי?
כדי לדעת את הסכום המגיע לך מן המדינה, כל מה שצריך לעשות זה ליצור קשר דרך אתר "זכותי" או להרים טלפון עכשיו: התקשרו עכשיו 5520* לתיאום פגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות.


מהו פיגור שכלי?

מוגבלות שכלית התפתחותית אשר נקראה בעבר פיגור שכלי, היא הפרעה נוירו-התפתחותית שבאה לידי ביטוי בתפקוד אינטלקטואלי אשר נמוך מהממוצע באופן משמעותי. דבר זה מתבטא בציון נורא נמוך במבחני אינטליגנציה בשילוב עם פגיעה ביכולת תפקוד נורמטיבית יומיומית.

חשוב שלא להגדיר פיגור שכלי כמחלה רפואית אלא כתופעה אשר נגרמת מסיבות רפואיות שונות, כגון אירועים המתרחשים לפני הלידה, במהלכה או אחריה.

רמת הפיגור השכלי מוגדרת על פי ציון ה-IQ והתקנות בישראל מגדירות 4 רמות של מוגבלות שכלית התפתחותית לפי מנת משכל:

  1. מוגבלות שכלית קלה (IQ 70-50): תפקוד שכלי אשר מתאים לגילאי 9-12. בד"כ ילדים אלה יאובחנו בגיל בית הספר, מתבטא לראשונה רק כאשר מתגלים קשיי למידה. לעומת זאת, קיימת יכולת טובה של הסתגלות בתעסוקה ובכישורים הסוציאליים.
  2. מוגבלות שכלית בינונית (IQ 50-35): תפקוד שכלי אשר מתאים לגילאי 6-9. מקובל לאבחן בגיל צעיר יותר מאשר פיגור קל. מאופיין בהתפתחות איטית מהרגיל במיומנויות התקשורתית. בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית ברמה זו יכולים להתקדם להישגים אקדמיים בסיסיים והתמודדות עם תעסוקה יכולה להיות מוצלחת תחת השגחה בסביבה תומכת.
  3. מוגבלות שכלית קשה (IQ 35-20): תפקוד שכלי מתאים לגילאי 6-3. מוגבלות טיפולית, הלוקה זקוק לתמיכה תמידית, צריך לבצע בשבילו את הפעילויות החיוניות (האכלה, רחיצה וכו') ולתמיכה מוגברת בשאר התחומים.
  4. מוגבלות שכלית עמוקה (IQ מתחת ל-20): תפקוד שכלי מתחת מגיל 3, הגבלה במוטוריקה, בעצמאות ובתקשורת.

מהם הגורמים לפיגור שכלי?

פיגור שכלי הוא תוצאה של שילוב בין גורמים גנטיים, פגיעות בהריון או בלידה, גורמים חברתיים, פגיעה בילדות וחסכים בהתפתחות ובחינוך בתקופת הילדות. ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל למוגבלות שכלית התפתחותית. ניתן לחלק את הגורמים לשלוש קבוצות מרכזיות:

  • גורמים ביולוגיים גנטיים: נובע כתוצאה מהתפתחות בלתי תקינה של מערכת העצבים המרכזית. במקרים רבים נראה כי מקור ההתפתחות הלא תקינה הוא בבעיה גנטית מסוימת. במקרים בהם הפיגור מופיע על רקע של מוטציה גנטית או כרומוזומלית, זה יתבטא בתסמינים נוספים בהתאם לסוג התסמונת שגרמה לפיגור.
  • גורמים ביולוגיים שאינם גנטיים: בתקופת ההיריון קיימים מצבים שונים הקשורים להתפתחות של מוגבלות שכלית התפתחותית גם כאשר העובר לא נושא מוטציה גנטית. לדוגמא מחלות כרוניות של האם עלולות להביא למצב של מוגבלות שכלית התפתחותית אצל העובר.

אבחון פיגור שכלי

במדינת ישראל האבחון של פיגור שכלי התפתחותי מבוצע על ידי ועדה מקצועית הפועלת מטעם משרד הרווחה והשירותים החברתיים. תהליך האבחון כולל מספר שלבים כאשר כל אחד מהם מבוצע על ידי איש מקצוע מתחום אחר. להלן:

  • בדיקה פסיכיאטרית המבוצעת במידת הצורך, על ידי פסיכיאטר מוסמך
  • בדיקה סוציאלית התפתחותית המבוצעת על ידי עובד סוציאלי (עו"ס)
  • בדיקה פסיכולוגית המבוצעת על ידי פסיכולוג הכוללת מבחני מנת משכל (איי-קיו / IQ)
  • בדיקה רפואית המתבצעת על ידי רופא לאבחון תסמונות שונות הקשורות לפיגור שכלי התפתחותי

טיפול בפיגור שכלי

ברוב המקרים, פיגור שכלי הינו מצב בלתי הפיך ולכן מטרת הטיפול היא לא לרפא את המוגבלות השכלית, אלא לאפשר למטופל תפקוד מיטבי ביומיום. הטיפול במוגבלות שכלית התפתחותית משתנה בהתאם למידת החומרה של הפיגור ובהתאם לסימפטומים הנוספים מהם סובל המטופל. ישנם מספר טיפולים מתאימים:

  • חינוך מיוחד: מסגרות חינוכיות מיוחדות ללוקים במוגבלות שכלית התפתחותית שמטרתן שיפור יכולת ההסתגלות ע"י אימון כישורי חיים ומיומנויות חברתיות, תקשורתיות ומילוליות.
  • טיפול התנהגותי: טיפול שמטרתו לשפר כישורים חברתיים. עוזר להפחתת תוקפנות והתנהגות של הרס עצמי, ועושה שימוש גם בחיזוקים חיוביים להגברת התנהגויות מבוקשות.
  • טיפול קוגניטיבי: טיפול אשר מתמקד בהרגעה עצמית והרפיה, והפרכת אמונות עצמיות וחיצוניות שגויות בעזרת כלים פסיכולוגיים הניתנים למטופל.

למידע נוסף על זכויות הורים לילדים בעלי פיגור שכלי מומלץ ליצור קשר דרך אתר "זכותי" או להרים טלפון עכשיו: התקשרו עכשיו 5520* לתיאום פגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות.

איך זה עובד

סובלים מבעיה רפואית, חליתם? נבחרת המומחים של זכותי הכוללת: רופאים, יועצי מס, רואי חשבון ויוצאי הביטוח הלאומי עומדת לרשותכם עד לקבלת המגיע לכם ממס הכנסה, ביטוח לאומי וחברות הביטוח.

1
פגישה ללא עלות

ניתן לקיים פגישה פרונטאלית באחד מסניפי החברה או טלפונית עם מומחה זכויות. הכל ללא עלות וללא התחייבות.

2
בניית תיק רפואי

אנו מסייעים ללקוחותינו להגיש תביעה המגובה בסיכום רפואי מקצועי וממצה המגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה.

3
הגשת התביעה

לאחר בניית התיק על ידי המחלקה המקצועית הכוללת: רופאים, מומחי זכויות ויוצאי הביטוח הלאומי מוגשת התביעה למוסד הרלוונטי.

4
הכנה וליווי עד הצלחה

וות המומחים שלנו ילווה את התהליך מתחילתו ועד סופו כולל דיווח שוטף, הנחיות לקראת הוועדות הרפואיות עד להצלחה.

לקוחות מספרים
מה לקוחות מספרים עלינו
צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם