מחלת ה"גלאוקומה" (Glaucoma), המכונה בעברית "ברקית", פוגעת בעצב הראייה באופן כרוני, הדרגתי, איטי ומתמשך. התוצאה: התדרדרות הדרגתית בשדה הראייה של החולה. הצורה השכיחה ביותר של המחלה נקראת גלאוקומה פתוחת זווית. חלק מן החולים מתקשים מאוד לעבוד בתפקידים מסוימים (לדוגמה: נהגים), הדורשים שדה ראייה נרחב.
כדי לקבל הטבות כספיות מן המדינה עקב גלאוקומה, שאל את עצמך:
- האם גלאוקומה גורמת לפגיעה בהכנסתך?
- האם בן משפחתך סובל מגלאוקומה המפריעה לו לתפקד בצורה חמורה?
- האם גלאוקומה גרמה לך לבעיות במקום העבודה?
אם התשובה על אחת מן השאלות היא "כן", ייתכן שמגיע לך כסף רב. אנחנו נסייע לך למצות את זכויותיך הרפואיות. צרו קשר דרך האתר או התקשרו עכשיו 5520* לתיאום פגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות.
גלאוקומה – רקע, סוגים, גורמים, תסמינים, זיהוי וטיפול
מחלת הגלאוקומה (Glaucoma) או "ברקית" בעברית, היא קבוצה של מחלות עיניים הפוגעות בעצב הראייה בצורה הדרגתית ובשלב מתקדם של המחלה גורמות לצמצום שדה הראייה ואף מובילות לעיוורון. הנזק לעצב הראייה ברוב המקרים נגרם כתוצאה מלחץ תוך-עיני גבוה. לפעמים הנזק יכול להיגרם גם כאשר הלחץ בעין אינו גבוה.
הנזקים הנגרמים כתוצאה מגלאוקומה בלתי ניתנים לשיקום אך בעזרת טיפולים מתאימים אפשר לשמר את המצב הקיים ולמנוע התדרדרות נוספת של הראייה. במקרים רבים לא ניתן לאבחן את המחלה עד אשר שהיא פוגעת בשדה הראייה.
סוגי הגלאוקומה הנפוצים
-
גלאוקומה ראשונית רחבת-זווית: מתפתחת בתוך העין ולא בעקבות פגיעה חיצונית
-
גלאוקומה חדה צרת-זווית: אנשים מסויימים חווים התקפיים פתאומיים של גלאוקומה עקב סגירת הזווית בתוך גלגל העין אשר גורמת לעלייה בלחץ בגלגל העין.
גורמים להתפתחות גלאוקומה
לרוב, גלאוקומה נוצרת כתוצאה מעליית הלחץ בתוך גלגל העין. במקרים מסויימים מחלת הגלאוקומה נגרמת גם ללא כל עליה בלחץ בגלגל העין. מעריכים כי גלאוקומה אשר נוצרת ללא לחץ תוך-עיני נגרמת כתוצאה ממחסור באספקת דם לעצב הראייה, אך כיום אין הוכחה חד משמעית להשערה זו. גורמים נוספים להיווצרות מחלת הגלאוקומה הם גיל (ככל שהגיל עולה, כך עולה הסיכון לפגיעה), תורשה, סוכרת, לחץ דם גבוה, חבלה בעין ועוד.
תסמינים של גלאוקומה
בגלאוקומה ראשונית רחבת זווית (הנפוצה מביניהן) הפגיעה בעצב הראייה היא איטית והדרגתית. לכן, פעמים רבות החולה אינו מרגיש שראייתו מתדרדת עם הזמן, אלא רק לאחר שנגרמה פגיעה קשה בעצב הראייה.
בגלאוקומה חדה צרת-זווית, נוצרת ירידה פתאומית בשדה הראייה המלווה בתסמינים נוספים כגון כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות והקאות.
זיהוי גלאוקומה
על מנת לזהות את מחלת הגלאוקומה, רופא העיניים יבצע מספר בדיקות:
-
בדיקה סטנדרטית הבודקת את הלחץ התוך-עיני
-
בדיקה של זווית העין תוכל לאפשר אבחון מנגנון המחלה
-
בדיקה בעת הרחבת אישונים מאפשרת לרופא העיניים הבנה טובה יותר של סימני נזק לעצב הראיה
-
בדיקה ממוחשבת של שדה הראייה
טיפול בגלאוקומה
גלאוקומה ראשונית רחבת-זווית היא מחלה הנמשכת כל החיים. ההתמודדות עם המחלה היא באמצעות נטילה של תרופות באופן קבוע ומעקב אצל רופא עיניים. מטרת הטיפול בגלאוקומה היא הפחתת הלחץ התוך-עיני, ומניעת נזק נוסף לשדה הראייה ולעצב הראייה.
הטיפולים הניתנים לגלאוקומה הם טיפות עיניים (טיפול עיקרי), כדורים, לייזר או ניתוחים. כאשר מאובחנת גלאוקומה חדה צרת זווית, זהו מצב חירום המחייב בטיפול מיידי של רופא העיניים. הטיפול ניתן בתרופות, לייזר ולעיתים ניתוח אשר בעזרתו ניתן להוריד את הלחץ בתוך גלגל העין.