פרפור פרוזדורים

ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

מבוא – מהו קצב הלב?

הלב הוא משאבה אשר מספקת דם עשיר בחמצן לכל חלקי הגוף על ידי התכווצויות סדירות. התכווצויות אלו הן פעולה מכנית הנגרמת על ידי הפעלה חשמלית שיוצר קוצב טבעי שנקרא קשרית הגת (sinus node).

 קשרית הגת ממוקמת בפרוזדור ימין של הלב ופועלת תחת השפעת המוח ומערכת העצבים בהתערבות הורמונים שונים. בשעות בהן אנחנו ערים או בעת פעילות גופנית או מוחית הגוף דורש אספקת דם יתרה ולכן קצב הלב מואץ יותר. במצב ההפוך (לדוגמה: שינה) – הקוצב מקבל סימן ומוריד את קצב הלב. כאשר יש הפרעה בהיווצרות החשמל, התכווצות הלב נהיית בלתי סדירה.

פרוזדורים הם שני החללים העליונים של שריר הלב שתפקידם בין היתר הוא להעביר דם ממחזור הדם לחדרי הלב. פרפור פרוזדורים (באנגלית: ‏Atrial fibrillation) הוא תופעה שכיחה אשר משפיעה על 1% עד 2% מכלל האוכלוסייה. השכיחות לפרפור פרוזדורים (המכונים גם עליות) עולה משמעותית עם הגיל ובנוכחות מחלות רקע שונות. זהו תהליך פרוגרסיבי ובמקרים רבים הוא מתחיל באירוע בודד, שעם השנים מתקדם לפרפור פרוזדורים התקפי בתדירות גבוהה ובהמשך לפרפור פרוזדורים קבוע. הטיפול הינו תרופתי או חשמלי. החשיבות הרבה של איתור, מניעה וטיפול בפרפור פרוזדורים נובעת מהשפעתו על התחלואה והתמותה.


סוגי פרפור פרוזדורים

  • פרפור פרוזדורים התקפי (PAF) – אפיזודה ספונטנית אשר עוברת תוך פחות מ-48 שעות ונמשכת פחות משבוע.
  • פרפור פרוזדורים מתמיד (Persistent) – פרפור פרוזדורים אשר נמשך יותר משבוע או שהסתיים על ידי היפוך קצב.
  • פרפור פרוזדורים מתמיד ממושך (Long-standing Persistent) – פרפור פרוזדורים אשר נמשך יותר משנה ומטופל בעזרת אסטרטגיה של שמירת מקצב (Rhythm control).
  • פרפור פרוזדורים קבוע (Permanent) –פרפור פרוזדורים שבו הוחלט ע"י הרופא והמטופל על גישה של שמירת קצב (Rate Control). אם יש ניסיון להיפוך קצב ההגדרה משתנה לפרפור פרוזדורים ממושך.

מי נמצא בסיכון לפרפור פרוזדורים?

פרפור פרוזדורים הוא הפרעת קצב הלב השכיחה ביותר. הפרעה זו עלולה להופיע בכל גיל, אך בקרב צעירים היא נדירה יותר ושכיחותה עולה עם הגיל. בקרב בני 65 פלוס שכיחות פרפור הפרוזדורים עומדת על כ-5% מהאוכלוסייה. בקרב אנשים מעל גיל 80 – אחד מכל 10 ואולי אף יותר סובלים מההפרעה. עבודה ידועה נוספת היא שפרפור פרוזדורים שכיח מעט יותר אצל גברים מאשר בנשים.

מעבר לפקטור של הגיל, קיימים גורמי סיכון שנמצאו קשורים לפרפור פרוזדורים:

  • יתר לחץ דם
  • השמנת יתר
  • דום נשימה בשינה
  • מחלות נשימה אחרות
  • סוכרת
  • מחלות של שריר או קרום הלב
  • פעילות לקויה של בלוטת המגן
  • ניתוחים כירורגים
  • חוסר שינה ממושך
  • התרגשות חריגה
  • צריכת אלכוהול לא מבוקרת
  • צריכה מוגברת של משקאות המכילים כמויות גדולות של קפאין

תסמינים של פרפור פרוזדורים

תחושת פעימות לב מהירות ובלתי סדירות היא התסמין הנפוץ ביותר לפרפור פרוזדורים. חשוב לציין כי לא כל תחושה של אי סדירות הדופק מצביעה על פרפור פרוזדורים.

תסמינים נוספים הם חולשה, קושי בעת מאמץ, קוצר נשימה במאמצים רגילים וכאבים בחזה.

במקרים רבים אדם אשר סובל מפרפור פרוזדורים אינו ירגיש תסמינים וההפרעה תתגלה בצורה אקראית כתוצאה מבדיקות לב שנערכו מסיבות אחרות או עקב סיבוכים של הפרעת הקצב כמו איבוד פתאומי של ראייה או שבץ מוחי.


אבחון פרפור פרוזדורים

ניתן לאבחן פרפור פרוזדורים בבדיקת דופק או האזנה ללב אצל רופא, אך האבחנה המדויקת לרוב מתבצעת באמצעות א.ק.ג – מכשיר אשר קולט ורושם את הפעילות החשמלית של הלב. לרוב יתלוו לכך בדיקות נוספות להערכת מבנה הלב ותפקודו.


טיפול בפרפור פרוזדורים

הטיפול בפרפור פרוזדורים נועד למנוע סיבוכים ולשלוט בתסמינים שלו. לכן כדי למזער את הסיכון לקרישי דם ושבץ מוחי, הטיפול כולל לעיתים קרובות נטילת נוגדי קרישה.

קיימות דרכים רבות לטיפול בתסמינים, בהתאם לסוג הפרפור, נתוני המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו, וביניהן:

 

  • היפוך חשמלי – אשר מטרתו היא להשיב את הלב לקצב סדיר. נעשה באמצעות מתן שוק חשמלי (שמסנכרן את הפעילות החשמלית של הלב). לכך מתלווה נטילת נוגדי קרישה ולפעמים גם תרופה להסדרת קצב הלב.
  • היפוך תרופתי – מתן חד פעמי של תרופה המסדירה את קצב הלב. טיפול זה פחות יעיל מהיפוך חשמלי. תרופות אנטי אריתמיות אשר מטרתן לתרום לפעילות חשמלית סדירה של הלב ולהגדיל את פרקי הזמן בין התקפי הפרפור, אך לרוב הן לא יעילות לטווח הארוך.
  • תרופות מאיטות אשר מטרתן להאט את ההולכה החשמלית בלב ובכך לייצב את הקצב ולשלוט בהתקפים.
  • צנתור חשמלי פולשני שבו מחממים בעזרת גלי רדיו או מקפיאים בעזרת חנקן נוזלי את האזור שבו ורידי הריאה מתנקזים אל הפרוזדור השמאלי, היכן שלרוב מתחילים האותות החשמליים החריגים. פעולה זו מומלצת לאחר שניסיון תרופתי אחד נכשל.
  • השתלת קוצב לב – מוצע בעיקר למטופלים שהטיפול התרופתי גורם להאטת דופק מוגזמת.
  • ניתוח מבוך (maze) – נעשה בעיקר תוך כדי ניתוח לב פתוח אחר שהמטופל נזקק לו, אך גם ניתן לבצעו בגישה זעיר-פולשנית. ניתוח זה כולל חימום בגלי רדיו או הקפאה בחנקן נוזלי של כמה מישורים בפרוזדורים. רקמת החיבור (הצטלקות) אשר מופיעה באזורים אלו לאחר ניתוח כולאת את הפעילות החשמלית הלא סדירה בפרוזדורים.

לסיכום

פרפור פרוזדורים היא מחלה נפוצה הקשורה לעליה בגיל הגורמת לאי-סדירות בהתכווצות הלב. לרוב היא לא מסוכנת לבדה אך קיימים סיבוכים אפשריים המתלווים למחלה. כיום הטיפולים החדשים במחלה יעילים יותר מאי פעם, בעלי מגוון רחב של אפשרויות טיפול אשר מסייעים להשתלט על פרפור הפרוזדורים. חשוב לציין כי בנוסף לטיפולים אלו, יש לבצע גם שינויים בסגנון החיים של המטופל כדי לשפר את מצבו הכללי של הלב.


איך זה עובד

סובלים מבעיה רפואית, חליתם? נבחרת המומחים של זכותי הכוללת: רופאים, יועצי מס, רואי חשבון ויוצאי הביטוח הלאומי עומדת לרשותכם עד לקבלת המגיע לכם ממס הכנסה, ביטוח לאומי וחברות הביטוח.

1
פגישה ללא עלות

ניתן לקיים פגישה פרונטאלית באחד מסניפי החברה או טלפונית עם מומחה זכויות. הכל ללא עלות וללא התחייבות.

2
בניית תיק רפואי

אנו מסייעים ללקוחותינו להגיש תביעה המגובה בסיכום רפואי מקצועי וממצה המגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה.

3
הגשת התביעה

לאחר בניית התיק על ידי המחלקה המקצועית הכוללת: רופאים, מומחי זכויות ויוצאי הביטוח הלאומי מוגשת התביעה למוסד הרלוונטי.

4
הכנה וליווי עד הצלחה

וות המומחים שלנו ילווה את התהליך מתחילתו ועד סופו כולל דיווח שוטף, הנחיות לקראת הוועדות הרפואיות עד להצלחה.

לקוחות מספרים
מה לקוחות מספרים עלינו
צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם