שריר הלב, או בשמו הלטיני מיוקרד, הוא הרקמה המרכזית שמרכיבה את הלב שלנו. מיוקרדיטיס, או דלקת בשריר הלב, ידועה בקרב קרדיולוגים כהפרעה הלבבית הנפוצה ביותר, אשר יכולה להתפתח גם אצל ילדים, בני נוער ואנשים צעירים שמעולם לא סבלו ממחלות לבביות. היא מאתגרת במיוחד מכיוון שלא קל לאבחן אותה. ברוב המקרים, בשלב הראשון, היא בכלל לא תהיה מלווה בתסמינים בולטים. הנה כל מה שחשוב לדעת על ההפרעה המתעתעת – ועל ההשלכות של ההתמודדות עמה.
מה גורם לדלקת בשריר הלב ומי נמצא בסיכון?
דלקות באופן כללי הן זיהומים שיכולים להיווצר כתוצאה מחדירת נגיפים, חיידקים או פטריות אל תוך הגוף. דלקות שונות נגרמות על ידי גורמים מזהמים שונים. מיוקרדיטיס היא בדרך כלל תוצאה של זיהום נגיפי (ויראלי). במקרים נדירים היא יכולה להתפתח כתוצאה מזיהום חיידקי או פטרייתי.
שימוש בתרופות שונות עלול להגדיל את הסיכון להתפתחות דלקת בשריר הלב, כך גם שימוש בסמים שעלולים להוביל להחלשה של מערכת החיסון ולהגברת הדלקתיות גם באזורים נוספים בגוף. מהסיבה הזאת, גם אנשים שחיים עם נגיף ה-HIV עלולים להיות בסיכון מוגבר להפרעה הזאת.
מחלת ליים, שנפוצה יותר באמריקה הצפונית ומועברת לאנשים מקרציות, עלולה לגרום גם היא לדלקת הזאת. כך גם מחלת צ'גס, אשר מועברת על ידי חרקים ונפוצה בעיקר בדרום אמריקה ובמרכזה. אנשים נוספים שמצויים בסיכון הם מי שעוברים טיפולי הקרנות, מתמודדים עם זאבת אדמנתית או סובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס.
הדלקת עלתה לכותרות גם בהקשר של החיסון לקורונה, אם כי במשרד הבריאות הדגישו אז כי מדובר בסיבוך נדיר שעלול להתפתח בעיקר אצל בני נוער וצעירים. במקרים כאלו, מראים הנתונים, ברוב המקרים תתפתח מחלה קלה שתחלוף מהר.
מהם התסמינים הבולטים למיוקרדיטיס ואיך מאבחנים כמו שצריך?
כאמור, מיוקרדיטיס היא בעיה שקשה לאבחן והרבה פעמים היא מתפספסת משום שהיא פשוט לא גורמת לתסמינים שמעוררים דאגה. ברוב המקרים, התסמינים המרכזיים יהיו כאבים בחזה או קוצר נשימה. לעיתים, מיוקרדיטיס גם תגרום לתופעות לוואי באזורים מרוחקים יותר, כמו לדוגמה כאבי מפרקים, שלשולים, חום גבוה או כאבי ראש. היא עלולה גם לייצר השפעה רחבה יותר – כמו לדוגמה שורה של תסמינים שמזכירים התקף לב.
אבחון הדלקת מתבצע כמובן על ידי קרדיולוג, מומחה לרפואת לב. כדי לגבש אבחנה, הרופא יבצע בדיקת אקו לב, בדיקת אק"ג, בדיקות דם וגם בדיקת MRI לאזור החזה. במקרים מסוימים, בייחוד אם לא ברור האם מדובר בהתקף לב או בדלקת, ייתכן שיבוצע גם צנתור. צעד חריג זה נועד להוציא דגימה מרקמת הלב ולבחון אותה בצורה מעמיקה.
איך זה משפיע על הגוף ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם המצב?
ברמה הביולוגית, הדלקת עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב ובתפקוד המערכת החשמלית של הלב. הפגיעה יכולה להתרחש בכל שריר הלב, או בנקודות מסוימות לאורכו. במקרים מסוימים, היא עלולה לגרום להרס של תאי הלב, שיכול לייצר גם צלקות באיבר החשוב הזה. זוהי מחלה מתעתעת ולא צפויה, אשר יכולות להיות לה השלכות קטלניות לחלק מהסובלים ממנה. גם כאשר הדלקת חולפת, תופעות הלוואי שלה עדיין יכולות להיות מסוכנות. לכן חשוב להישאר במעקב גם לאחר ההחלמה.
הטיפול בדלקת נקבע בהתאם לחומרת המצב. במקרים קלים, בדרך כלל יומלץ בעיקר על מנוחה, מעקב, שיפור התזונה ושימוש בתרופות שונות. הקפדה על הנחיות הרופאים יכולה לשפר מאוד את הסיכויים שהדלקת תחלוף מעצמה. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך גם בהשתלה של עזרים שתומכים בפעילות הלב, חיבור למכשיר לב-ריאה או אפילו השתלת לב חדש.
ייתכן כי הסובלים ממיוקרדיטיס יהיו זכאים לפיצוי בגין מצבם הרפואי. דווקא במצב כזה, רבים בוחרים שלא להתעסק עם ביורוקרטיה מתישה ומוותרים על מה שמגיע להם. לנו ב"זכותי" חשוב לעשות הכול כדי לסייע לקבל את הפיצוי שיעזור לצלוח את התקופה המאתגרת.