תופעת הכאב הכרוני, הידועה גם כ"תסמונת כאב איזורי מורכב", היא תסמונת קשה ביותר של כאב כרוני המופיעה בדרך כלל לאחר חבלה. שמה הלועזי המלא הוא של התסמונת הוא Complex regional pain syndrome, ובקיצור CRPS.
סוגי הפגיעות יכולים להיות כתוצאה מניתוח או שבר אך גם מחבלות קלות כמו מכה ממגירה, נקע או אפילו נפילה במהלך משחק. התסמונת פוגעת בתפקוד אחד הגפיים ומביאה לכאב מתפשט ולפגיעה בתפקוד אותו האיבר ובאיכות החיים של החולה.
הכאב מופיע ומתגבר בדרך כלל בעת נגיעה באיזור הנפגע או תנועה שלו. תסמינים נוספים הם שינוי בעור, בצבע הציפורניים וצורתן, שינוי הצבע והטמפרטורה של האיזור הנפגע, הזעת יתר ובצקת מקומית, חולשה, רעד וקושי בתנועה. בתקופה של מספר חודשים עד שנה לאחר הפגיעה, הכאב אמנם הולך ופוחת אך האיזור הפגוע מתנוון ויכול להפוך לבלתי תפקודי.
כאב בלתי נסבל
הסבל לרוב אינו פורפורציונאלי לעומת עוצמת החבלה ויכול להיגרם גם מחבלה קלה מאוד. דמיינו לעצמכם למשל נגיעה בעצב חשוף של שן בטיפול שורש ללא הרדמה. הפגיעה באיכות החיים עשויה להיות כה עזה, עד שלעתים ממליצים על כריתת האיבר החולה. כך למשל נקטעה במרכז הרפואי רמב"ם רגלו של צעיר שנחבל בתאונה מבצעית במהלך שירותו בצה"ל.
הצעיר סיפר לרופאיו כי לא יכול היה להתקלח במשך שנים מכיוון שתחושת מגע טיפות המים עם רגלו גרמו לו לכאבי תופת. לאחר ניסיונות טיפול וזיהום שהופיע ברגל, לא הייתה ברירה אלא לקטוע את רגלו של הצעיר. עם זאת, גם קטיעה לא תמיד מביאה לריפוי מוחלט והתסמונת עלולה לצוץ מחדש בגף אחר או באיזור שנותר מהגף הקטוע.
המסתורין שמאחורי התסמונת
תסמונת CRPS הינה נדירה, ובישראל קיימים כ-1,000 איש הלוקים בה. נשים חולות במחלה פי 3 בהשוואה לגברים, לרוב בגיל ממוצע של 30-50. עדיין לא ברור לגמרי כיצד היא נגרמת. מחקרים רבים מבוצעים כדי לגלות את המכניזם של היווצרות התסמונת וקיימות כמה השערות שונות לכך.
בשנים האחרונות הבינו חוקרים רבים כי הכאב הבלתי-פוסק הוא כמעין "מערכת אזעקה" מקולקלת. קולטני התחושה שבגוף, המתפקדים כמעין גלאים, קולטים מידע ומעבירים אותו אל המוח באמצעות העצבים. המוח אמור להגיב אל המידע ולשלוח לגוף הנחיות. כך הוא שולח "אזעקה" בצורת כאב, המשמשת כמערכת הגנה חיונית, המתריעה על פצע כלשהו. כאשר המערכת אינה תקינה, האזעקה תופעל באופן תמידי (כרוני), גם ללא פצע, והכאב יימשך.
הביטוח הלאומי מערים קשיים
הבעיה בהכרה בנפגעי התסמונת טמונה בעיקר בעובדה שגם פגיעה קלה, שלא אמורה לגרום נזק לכאורה, גורמת לשיתוק וכאבים רבים. כלומר, הפגיעה האמיתית לא משתקפת באחוזי הנכות. לכן, כשמגיעים לקבוע לנפגעים אחוזי נכות, אלו נמוכים ולא מזכים בקצבה ובהכרה של הביטוח הלאומי. בעיה אחרת היא שהפגיעה מופיעה לעתים רק אחרי מספר שנים ולכן לנפגע נקבעים אחוזי נכות זמניים בלבד.
פריצת-דרך בוועדות הערר: הכרה בנפגעי CRPS
כאמור, תסמונת הכאב הכרוני נגרמת מפגיעות קלות בלבד, אך גורמת לסבל וכאבים עזים אצל הלוקים בה. על אף השיתוק והירידה הניכרת באורח החיים, הביטוח הלאומי מתקשה להכיר באחוזי נכות ללוקים בתסמונת. לאחרונה (ינואר 2014) מסתמנת מגמה חדשה בוועדות הערר של הביטוח הלאומי: הכרה בנפגעים.
בתחילת 2014 נידון מקרה בוועדת העררים של נפגע ראש בתאונת דרכים משנת 2008 שייתכן ומצביע על פריצת דרך בהכרה בנפגעי התסמונת. הנפגע סבל מכאבים לא ברורים בזרוע היד אך לא היה ניתן לאתר או להסביר את הכאבים באמצעות בדיקות. המיסתורין שאופף את הסיבות להיווצרות התסמונת מביא לכך שלא תמיד יוכלו אנשי מקצוע לאבחן ולומר שמדובר בתסמונת. כך גם צילומים ובדיקות מקובלים לא תמיד יצביעו על הבעיה.
גם במקרה שנידון בוועדת הערר, כל הבדיקות שביצע התובע יצאו תקינות. רק כשאושפז לאחר כמה חודשים בבית חולים, נקבע כי הוא סובל מהתסמונת. גם לאחר האבחון, סרב הביטוח הלאומי להכיר בנפגע כנכה, והוועדות הרפואיות קבעו שככל הנראה מדובר בבעיה חולפת.
לתובע לא נקבעו אחוזי נכות כלשהם והוא מצדו המשיך לסבול, אך לא ויתר על זכויותיו. לאחר כשלוש שנים, כשהחמירו הכאבים והתקשה להזיז את ידו לחלוטין, הגיש לביטוח הלאומי תביעה להחמרת המצב.
גם הפעם, סירב המוסד לפסוק אחוזי נכות. הוא השאיר את הבעיה לדיון עתידי בוועדות הרפואיות, לתום התקופה של הנכות הזמנית בסוף 2012. בתום התקופה, בעוד שידו וזרועו של הנתבע כבר לא תפקדו, הוועדות הרפואיות קבעו לו רק 10% נכות. ההסבר לכך הוא כי לא ניתן היה להצביע על קשר בין הפגיעה לבין התאונה.
על החלטה זו הגיש התובע ערר באמצעות עו"ד אייל פייפר. התובע טען כי על הוועדה היה לפסוק אחוזי נכות צמיתים. לאחר התעקשות ניכרת ובדיקה רפואית נוספת, נקבע שהפגיעה אכן נגרמה כתוצאה מהתאונה. בסופו של דבר, הכירה ועדת הערר ב-65% נכות, לאחר שיקלול הנכויות הנוספות של הנתבע, כגון דיכאון ובעיות בזיכרון. ייתכן שהחלטת ועדת הערר פתחה פתח למקרים דומים עתידיים, והיא מהווה מקור לתקווה ללוקים אחרים בתסמונת ה-CRPS.
סובלים מכאב כרוני? אולי מגיע לכם פיצוי כספי משמעותי ביותר.
צרו קשר עם מוקד "זכותי" לסיוע אישי במיצוי זכויותיכם הרפואיות.
מלאו שם וטלפון באתר, או חייגו עכשיו ל"זכותי": 5520*.
בואו לפגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות!