סוכרת היא מחלה כרונית שמשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם כאשר אחד הסיבוכים המשמעותיים שלה הוא פגיעה בתפקוד הכליות. פגיעה זו עלולה להתפתח למצב שמכונה "מחלת כליות כרונית", המצריך טיפולי דיאליזה או אפילו השתלת כליה. החדשות הטובות הן שעם ניהול נכון של המחלה וצעדים מניעתיים לא מסובכים מדי, ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לסיבוך הזה. אז בואו נבחן איך חולי הסוכרת יכולים להגן על הכליות שלהם ולהימנע מהצורך בטיפולי דיאליזה.
למה חולי הסוכרת מצויים בסיכון מוגבר למחלות כליה?
סוכרת גורמת לרמות גבוהות של סוכר בדם, אשר לאורך זמן עלולות לפגוע בכלי הדם הקטנים בכליות. פגיעה זו מקשה על הכליות לסנן את הדם ביעילות, מה שעלול להוביל להצטברות של פסולת ונוזלים בגוף. ללא טיפול מתאים, מצב זה עלול כאמור להחמיר עד כדי צורך בטיפולי דיאליזה.
כיצד ניתן להפחית את הסיכון למחלות כליה בקרב חולי הסוכרת?
שליטה ברמות הסוכר בדם – המפתח העיקרי להגנה על הכליות הוא שמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. זה כולל ניטור קבוע של רמות הסוכר, נטילת תרופות כפי שנרשמו על ידי הרופא וכן אימוץ תזונה מותאמת לחולי סוכרת. שמירה על רמת המוגלובין A1C מתחת ל-7% יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכי כליות, כך על פי שורת מחקרים שנערכו בנושא.
ניהול לחץ הדם – לחץ דם גבוה עלול להחמיר את הנזק לכליות. שמירה על לחץ דם תקין (מתחת ל-130/80 ממ"כ) היא חיונית ביותר להגנה על הכליות ועל שאר מערכות הגוף. בשביל לעשות את זה ניתן לשקול שימוש בתרופות להורדת לחץ דם, הפחתת צריכת המלח ואימוץ אורח חיים בריא.
תזונה מאוזנת – תזונה נכונה חשובה לא רק לאיזון הסוכרת, אלא גם להגנה על הכליות. בהקשר הזה מומלץ להגביל צריכת חלבון (שכן עודף חלבון מעמיס על הכליות), להפחית בצריכת מלח ושומנים רוויים ולהעדיף מזונות עשירים בסיבים תזונתיים.
פעילות גופנית סדירה – תרגול גופני קבוע עוזר לשלוט ברמות הסוכר בדם, מפחית לחץ דם ומשפר את בריאות הלב וכלי הדם. מומלץ לבצע לפחות 150 דקות של פעילות אירובית מתונה בשבוע, בהתאם ליכולות האישיות שלכם ובאישור הרופא המטפל.
הימנעות מעישון ומאלכוהול – עישון, לצד כל הרעות החולות שהוא מביא, מגביר גם את הסיכון לסיבוכי כליות בקרב חולי סוכרת. הפסקת עישון היא צעד חשוב בהגנה על הכליות, כמו גם הימנעות מאלכוהול, שיכול גם הוא להשפיע על רמות הסוכר בדם ולהעמיס על הכליות.
בדיקות מעקב סדירות – חשוב לבצע בדיקות תקופתיות לתפקוד הכליות, כולל בדיקות דם ושתן. זיהוי מוקדם של בעיות בכליות מאפשר טיפול מהיר ויעיל הרבה יותר, שמפחית את הסיכון לסיבוכים.
טיפול תרופתי מתאים – ישנן תרופות רבות שיכולות לסייע בהגנה על הכליות בחולי סוכרת, כגון מעכבי ACE או חוסמי ARB. התייעצו עם הרופא המטפל לגבי הטיפול שהכי מתאים לכם.
ניהול נכון של סוכרת: המפתח לחיים בריאים וטובים יותר
ניהול יעיל של סוכרת הוא הגורם החשוב ביותר שמאפשר את הפחתת הסיכון למחלות כליה ולצורך בדיאליזה, כמו גם לשורה של בעיות רפואיות אחרות. שילוב של שליטה ברמות הסוכר בדם, ניהול לחץ דם, תזונה נכונה, פעילות גופנית ומעקב רפואי סדיר יכול לייצר הבדל משמעותי בהשפעת המחלה על הבריאות ועל איכות החיים שלכם בטווח הקצר והארוך.
וחשוב לזכור שאם אתם כבר מתמודדים עם סוכרת והסיבוכים שלה, ייתכן שמגיע לכם לקבל זכויות וסיוע מהמדינה. פנייה לגורם המתמחה במימוש זכויות רפואיות יכולה לסייע לכם להבין את מלוא ההיקף של הזכויות שמגיעות לכם וגם לקבל את התמיכה הנחוצה להתמודדות מיטבית עם ההשלכות הרחבות של המחלה המאתגרת הזאת.
Image 1 by Freepik
Image 2 by Freepik